Инцидент усмјерен на Вучића и реформе

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је јутрос да очекује да ће доћи до посете албанског премијера Еди Раме Београду, јер би њено отказивање донело више штете него користи за обе стране.

Србија 18.10.2014 | 19:46
Инцидент усмјерен на Вучића и реформе

"Очекујем да ће посете бити, јер би отказивање било капитулација пред насиљем, идеолошким лудилом. У суштини, то је врло важна посета. Припрема се дуго, и у њу много улажу и ЕУ и САД", рекао је Јањић. Он је истакао да посета Раме долази у јако непријатним околностима после инцидената на утакмици Србија - Албанија и упозорио је на опрез.

"Очекујем да оба партнера спусте лопту у преговорима", рекао је Јањић истичући да пројекат такозване "велике Албаније" сигурно није пројекат Едија Раме, јер албански премијер на последњим избора није добио подршку засновану на тој идеји.

Такође, према његовим речима, сигурно је да и ЕУ и САД не желе никакву "велику Албанију" на Балкану.

Јањић је рекао да је очекивао од Раме неку врсту "ограде" од немилих догађаја до којих је дошло на утакмици, али да је он јавности послао врло јасне поруке.

Што се тиче догађаја након утакмице и паљења имовине Албанаца широм Србије, Јањић је нагласио да се на свака два дана инциденти шире као да их неко подгрева са стране.

"У том случају су видљиве две ствари - једна је да велика Албанија очито има више подршке него што то неки политичари мисле, нарочито међу младим људима, а друга ствар је да је етничка дистанца још карактеристика нашег друштва", рекао је Јањић.

Према његовим речима, догађаји на терену планирани су на један врло смишљен начин, а главни циљ нереда на утакмици са Албанијом био је, како је оценио, да се успоре реформе земље, а да је "премијер Вучић главна мета у унутрашње политичком превирању".

Јањић сматра да је "било озбиљних домаћих пропуста на утакмици, као и да се криза заоштрава, а да је деловање екстремизма и даље присутно и видљиво на Балкану".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

посматрац

18.10.2014 19:01

па овај Јањић све зна, сто њега не предлозе негдје у владу.

ОДГОВОРИТЕ