Тешки метали стигли у Дрину

Тешки метали са муљем и водом из оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња, стигли су у Дрину код Бадовинаца на подручју општине Богатић, показале су најновије анализе Агенције за заштиту животне средине Србије.

Србија 17.10.2014 | 19:57
Тешки метали стигли у Дрину

Анализа од 3. октобра ријека Костајник, Јадар и Дрина показује високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума, а постоји могућност да те опасне материје ускоро буду у Сави, што би представљало велику еколошку опасност за Београд и друге градове.

Вода код Бадовинаца одговара четвртој класи квалитета. Узорци воде Јадра узети код Брадића садрже гвожђе, арсен, манган, растворени никал и олово, квалитет воде креће се од треће до пете класе, а тешких метала има и у Јадру, пренијели су београдски медији.

Изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона из рудника "Столице" почело је пошто је брану јаловишта оштетила мајска поплава, а још ништа није учињено да се загађење спријечи или ублажи.

Док се чека акција државе, сива и смрдљива вода свој опасни траг оставља по земљишту Костајника и лозничких села Коренита, Брадић, Козјак и Јелав, кроз које теку Коренита и Јадар, врбе се суше, а у води више нема ни рибе нити жаба.

Министарства пољопривреде и заштите животне средине и рударства и енергетике формирала су крајем јула тим за праћење хитних мјера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице".

Процијењена штета на јаловишту је ушла и у званични извјештај Владе Србије за донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.


Коментари / 0

Оставите коментар