Teški metali stigli u Drinu

Teški metali sa muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su u Drinu kod Badovinaca na području opštine Bogatić, pokazale su najnovije analize Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Srbija 17.10.2014 | 19:57
Teški metali stigli u Drinu

Analiza od 3. oktobra rijeka Kostajnik, Jadar i Drina pokazuje visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma, a postoji mogućnost da te opasne materije uskoro budu u Savi, što bi predstavljalo veliku ekološku opasnost za Beograd i druge gradove.

Voda kod Badovinaca odgovara četvrtoj klasi kvaliteta. Uzorci vode Jadra uzeti kod Bradića sadrže gvožđe, arsen, mangan, rastvoreni nikal i olovo, kvalitet vode kreće se od treće do pete klase, a teških metala ima i u Jadru, prenijeli su beogradski mediji.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika "Stolice" počelo je pošto je branu jalovišta oštetila majska poplava, a još ništa nije učinjeno da se zagađenje spriječi ili ublaži.

Dok se čeka akcija države, siva i smrdljiva voda svoj opasni trag ostavlja po zemljištu Kostajnika i lozničkih sela Korenita, Bradić, Kozjak i Jelav, kroz koje teku Korenita i Jadar, vrbe se suše, a u vodi više nema ni ribe niti žaba.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula tim za praćenje hitnih mjera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice".

Procijenjena šteta na jalovištu je ušla i u zvanični izvještaj Vlade Srbije za donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH koje su pogođene poplavama.


Komentari / 0

Ostavite komentar