Комшић одбио позив на уједињење

Предсједник СДП БИХ Златко Лагумџија, који је под притиском чланства странке да поднесе оставку након дебакла на општим изборима, казао је да је сада најважнији задатак обједињавање политичких странака лијеве оријентације.

Босна и Херцеговина 17.10.2014 | 17:01
Комшић одбио позив на уједињење

Лагумџија је, притом, позвао и лидера Демократске фронте (ДФ) Жељка Комшића на уједињење љевице, али је он позив одбио.

У интервјуу за БХ Радио 1 је потврдио да је о уједињењу већ разговарао с некима од бивших истакнутих чланова СДП-а, попут ратног предсједника Скупштине БиХ Мире Лазовића и некадашњег члана Предсједништва БиХ и садашњег градоначленика Сарајева Иве Комшића.

Лагумџија прецизира да је са њима разговарао "ових дана" о томе "да иду са оним што је СДП већ нудио на овим изборима - уједињени", али није појаснио какве је одговоре добио.

Лазовић и Комшић су након одласка из СДП-а формирали нову странку под називом Социјалдемократска унија (СДУ) која ни на једним изборима до сада није остварила значајније резултате, а пре последњих се распала на двије још мање странке.

Лидер СДП-а је потврдио да његов позив на уједињење љевице важи и за ДФ, односно њеног предсједника Жељка Комшића

СДП је на изборима, одржаним 12. октобра, успио да освоји тек три мандата у Заступничком дому парламента БиХ, док је ДФ као потпуно нова странка на политичкој позорници добио, чак, пет мандата.

Збир од осам мандата тачно је толики колико је СДП добио на изборима прије четири године, а Комшић не крије да је успјех његове странке добрим дјелом заснован на некадашњем бирачком тијелу СДП-а.

"Користим прилику да се захвалим свим бирачима СДП-а...", поручио је он на првом постизборном сусрету с новинарима, што је изазвало смијеха јер се, заправо, планирао захвалити бирачима ДФ-а.

Комшић је потврдио да и сам вјерује у обједињавање љевице, без обзира на тренутно стање, додајући да ће се то десити "кад-тад", али да је предуслов за уједињење то да се с политичке сцене склоне "егоманијаци".

Никога није директно споменуо, али је јасно да је алудирао управо на Лагумџију с којим се раније сукобио и због чега је и напустио СДП прије годину и по.

Лагумџија, пак, каже како је без обзира на изборни пораз СДП "снага љевице...фирма за 105 година традиције".

"Не можете из епрувете направити неку нову љевичарску фирму", тврди Лагумџија и на констатацију како управо њега многи сматрају "једним од гробара социјалдемократије" каже да му то годинама приговарају они који су без икакве одговорности.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xy

17.10.2014 17:23

Еј мој Злаја, сјетила се Мара да је под њом бара!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

17.10.2014 18:31

Златко ви немате морално право говорити другима да приговарају а да немају одговорности.А ви?Да имате одговорности и образа давно би сјахали са трона СДП и политицке сцене у БиХ и сацували СДП као респектабилан политицки фактор.Требао је се десити фијаско да понудите другима да се несто питају у јацању љевице,сада погазени и пред расулом тразите уједињење а стварно настојите остати политицки зиви.Ви прузате руку,ви који сте науцили да само вас питају сад би питали и друге???Ви који сте те беспостедно нападали Комсица прије десет дана у изборној кампањи.Ста би се десило да сте остварили резултат из 2010.да ли би тада тразили уједињење?Надам се да це Комсиц схватити подвалу.

ОДГОВОРИТЕ