Komšić odbio poziv na ujedinjenje

Predsjednik SDP BIH Zlatko Lagumdžija, koji je pod pritiskom članstva stranke da podnese ostavku nakon debakla na opštim izborima, kazao je da je sada najvažniji zadatak objedinjavanje političkih stranaka lijeve orijentacije.

Bosna i Hercegovina 17.10.2014 | 17:01
Komšić odbio poziv na ujedinjenje

Lagumdžija je, pritom, pozvao i lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića na ujedinjenje ljevice, ali je on poziv odbio.

U intervjuu za BH Radio 1 je potvrdio da je o ujedinjenju već razgovarao s nekima od bivših istaknutih članova SDP-a, poput ratnog predsjednika Skupštine BiH Mire Lazovića i nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i sadašnjeg gradonačlenika Sarajeva Ive Komšića.

Lagumdžija precizira da je sa njima razgovarao "ovih dana" o tome "da idu sa onim što je SDP već nudio na ovim izborima - ujedinjeni", ali nije pojasnio kakve je odgovore dobio.

Lazović i Komšić su nakon odlaska iz SDP-a formirali novu stranku pod nazivom Socijaldemokratska unija (SDU) koja ni na jednim izborima do sada nije ostvarila značajnije rezultate, a pre poslednjih se raspala na dvije još manje stranke.

Lider SDP-a je potvrdio da njegov poziv na ujedinjenje ljevice važi i za DF, odnosno njenog predsjednika Željka Komšića

SDP je na izborima, održanim 12. oktobra, uspio da osvoji tek tri mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH, dok je DF kao potpuno nova stranka na političkoj pozornici dobio, čak, pet mandata.

Zbir od osam mandata tačno je toliki koliko je SDP dobio na izborima prije četiri godine, a Komšić ne krije da je uspjeh njegove stranke dobrim djelom zasnovan na nekadašnjem biračkom tijelu SDP-a.

"Koristim priliku da se zahvalim svim biračima SDP-a...", poručio je on na prvom postizbornom susretu s novinarima, što je izazvalo smijeha jer se, zapravo, planirao zahvaliti biračima DF-a.

Komšić je potvrdio da i sam vjeruje u objedinjavanje ljevice, bez obzira na trenutno stanje, dodajući da će se to desiti "kad-tad", ali da je preduslov za ujedinjenje to da se s političke scene sklone "egomanijaci".

Nikoga nije direktno spomenuo, ali je jasno da je aludirao upravo na Lagumdžiju s kojim se ranije sukobio i zbog čega je i napustio SDP prije godinu i po.

Lagumdžija, pak, kaže kako je bez obzira na izborni poraz SDP "snaga ljevice...firma za 105 godina tradicije".

"Ne možete iz epruvete napraviti neku novu ljevičarsku firmu", tvrdi Lagumdžija i na konstataciju kako upravo njega mnogi smatraju "jednim od grobara socijaldemokratije" kaže da mu to godinama prigovaraju oni koji su bez ikakve odgovornosti.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xy

17.10.2014 17:23

Ej moj Zlaja, sjetila se Mara da je pod njom bara!?

ODGOVORITE
Name

analiticar

17.10.2014 18:31

Zlatko vi nemate moralno pravo govoriti drugima da prigovaraju a da nemaju odgovornosti.A vi?Da imate odgovornosti i obraza davno bi sjahali sa trona SDP i politicke scene u BiH i sacuvali SDP kao respektabilan politicki faktor.Trebao je se desiti fijasko da ponudite drugima da se nesto pitaju u jacanju ljevice,sada pogazeni i pred rasulom trazite ujedinjenje a stvarno nastojite ostati politicki zivi.Vi pruzate ruku,vi koji ste naucili da samo vas pitaju sad bi pitali i druge???Vi koji ste te bespostedno napadali Komsica prije deset dana u izbornoj kampanji.Sta bi se desilo da ste ostvarili rezultat iz 2010.da li bi tada trazili ujedinjenje?Nadam se da ce Komsic shvatiti podvalu.

ODGOVORITE