Чеси сјајни на старту квалификација

Са седам играча из домаћег првенства у стартној постави, домаћим селектором за којег су платили 300.000 евра, Чеси имају максималних “три од три” у квалификацијама.

Фудбал 17.10.2014 | 18:15
Чеси сјајни на старту квалификација

Пре Другог светског рата, постојале су четири школе фудбала у Европи, а једна од њих је била чехословачка. И после рата, Чехословаци су задржали углед и свој фудбалски идентитет. После распада државе, Чеси су наставили традицију. Били су миљеници многих 1996. године када им је Бирхоф “украо” титулу првака Европе, играли су најлепши фудбал на ЕП 2004. године, када је победила грчка антипропаганда фудбала, али свој стил не мењају.

Нису пропустили последњих пет европских првенстава, а како су кренули у овим квалификацијама неће ни шесто. Чешка је прва екипа која је у актуелним квалификацијама за ЕП у Француској стартовала са три победе. После победе над Холандијом и тријумфа у Турској, данас су убедљиво славили и у Казахстану са 4:2. А, могло је да буде и убедљивије…

Оно што фасцинира код Чеха је да немају неке велике звезде из познатих европских клубова, са изузетком лондонских ветерана Томаша Росицког и Петра Чеха. Данас су у Казахстану тријумфовали са чак седам играча из домаћег првенства у стартној постави. Можда вам имена Лимберског, Коларжа, Дочкала, Крејчија или Лафате не значе много, али ти момци са Чешком играју сјајан фудбал и нижу победе. Имају максималних девет бодова и једном ногом су закорачили на европску смотри фудбала у Француској.

Прва три гола у Казахстану су данас постигли играче из чешког шампионата. Дочкал, Крејчи и Лафата су показали да Чеси имају материјала у домаћем првенству, а четврти гол је додао резервиста Томаш Нецид, некада велика нада европског фудбала. У следећем колу, Чеси дочекују Исланд и ако наставе са тријумфалном серијом, могли би да буду Краљеви квалификација који ће први проћи кроз циљ.

Селектор Павел Врба је сјајно сложио коцкице, махом верујући у играче из Спарте и Викторије Плзењ. Управо је Плзењ њега и лансирао на клупу чешког националног тима. Доказао се у свом послу са две титуле националног првака, довео Плзењ до два учешћеа у Лиги шампиона и три узастопна учешћа у нокаут фази Лиге Европе…

Зато ФС Чешке није жалио пара и платио је Плзењу откупну клаузулу од 300.000 евра за младог стручњака који и у репрезентацији наставља да ради сјајан посао.

Коментари / 0

Оставите коментар