Česi sjajni na startu kvalifikacija

Sa sedam igrača iz domaćeg prvenstva u startnoj postavi, domaćim selektorom za kojeg su platili 300.000 evra, Česi imaju maksimalnih “tri od tri” u kvalifikacijama.

Fudbal 17.10.2014 | 18:15
Česi sjajni na startu kvalifikacija

Pre Drugog svetskog rata, postojale su četiri škole fudbala u Evropi, a jedna od njih je bila čehoslovačka. I posle rata, Čehoslovaci su zadržali ugled i svoj fudbalski identitet. Posle raspada države, Česi su nastavili tradiciju. Bili su miljenici mnogih 1996. godine kada im je Birhof “ukrao” titulu prvaka Evrope, igrali su najlepši fudbal na EP 2004. godine, kada je pobedila grčka antipropaganda fudbala, ali svoj stil ne menjaju.

Nisu propustili poslednjih pet evropskih prvenstava, a kako su krenuli u ovim kvalifikacijama neće ni šesto. Češka je prva ekipa koja je u aktuelnim kvalifikacijama za EP u Francuskoj startovala sa tri pobede. Posle pobede nad Holandijom i trijumfa u Turskoj, danas su ubedljivo slavili i u Kazahstanu sa 4:2. A, moglo je da bude i ubedljivije…

Ono što fascinira kod Čeha je da nemaju neke velike zvezde iz poznatih evropskih klubova, sa izuzetkom londonskih veterana Tomaša Rosickog i Petra Čeha. Danas su u Kazahstanu trijumfovali sa čak sedam igrača iz domaćeg prvenstva u startnoj postavi. Možda vam imena Limberskog, Kolarža, Dočkala, Krejčija ili Lafate ne znače mnogo, ali ti momci sa Češkom igraju sjajan fudbal i nižu pobede. Imaju maksimalnih devet bodova i jednom nogom su zakoračili na evropsku smotri fudbala u Francuskoj.

Prva tri gola u Kazahstanu su danas postigli igrače iz češkog šampionata. Dočkal, Krejči i Lafata su pokazali da Česi imaju materijala u domaćem prvenstvu, a četvrti gol je dodao rezervista Tomaš Necid, nekada velika nada evropskog fudbala. U sledećem kolu, Česi dočekuju Island i ako nastave sa trijumfalnom serijom, mogli bi da budu Kraljevi kvalifikacija koji će prvi proći kroz cilj.

Selektor Pavel Vrba je sjajno složio kockice, mahom verujući u igrače iz Sparte i Viktorije Plzenj. Upravo je Plzenj njega i lansirao na klupu češkog nacionalnog tima. Dokazao se u svom poslu sa dve titule nacionalnog prvaka, doveo Plzenj do dva učešćea u Ligi šampiona i tri uzastopna učešća u nokaut fazi Lige Evrope…

Zato FS Češke nije žalio para i platio je Plzenju otkupnu klauzulu od 300.000 evra za mladog stručnjaka koji i u reprezentaciji nastavlja da radi sjajan posao.

Komentari / 0

Ostavite komentar