Које амбасаде долазе на параду?

За сада се не зна да ли ће амбасадори САД и Велике Британије присуствовати данашњој војној паради.

Србија 17.10.2014 | 20:24
Које амбасаде долазе на параду?

У амбасадама САД и Велике Британије кажу да су добили позивнице за данашњу војну параду која се организује поводом седамдесетогодишњице ослобођења Београда, а која се одржава уз присуство предсједника Русије Владимира Путина, али није добијен одговор на питање да ли ће амбасадор или неки други представник наведених дипломатско-конзуларних представништава присуствовати свечаности.С друге стране, у амбасади Украјине потврђено је да ће њихов отправник послова Микола Џигун учествовати на паради, истичући да се “такав догађај не пропушта“.

Амбасада Њемачке није жељела да било шта коментарише у вези са могућим присуством њихових представника, док је амбасада Француске одговорила да “још увијек не знају са сигурношћу“.Како Данас незванично сазнаје из извора блиских организатору, паради ће присуствовати амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер. У амбасади Чешке наводе да ће их представљати војни аташе, док у амбасади Индонезије кажу да ће њихови представници на паради бити отправник послова и војни аташе, додајући да је амбасадор у уторак отпутовао у матичну државу због заказаних обавеза.

Амбасада Аустралије одговорила је на питање да ће амбасадорка Џулија Фини данас бити ван Србије. У амбасади Италије наводе да ће их представљати шеф мисије, док ће Алжир представљати амбасадор, а Грке амбасадор и војни аташе.Амбасадор Данске Михаел Борг-Хансен за Данас каже да неће присуствовати паради, наглашавајући да Данска није имала никакву улогу у ослобађању Београда 20. октобра 1944.

“Такође, обећао сам да ћу тог дана путовати с Данским савјетом за избјеглице у посјету поплављеним подручјима код Кладова, подручја које је повезано са српском дијаспором у мојој држави“, изјавио је он.Што се тиче представника држава насљедница некадашње СФРЈ, амбасадор Словеније Франц Бут рекао је да ће се одазвати лично он, војни аташе амбасаде, као и помоћник начелника словеначке војске, док у амбасади Хрватске наводе да ће амбасадор и војни изасланик те државе бити међу гостима.

У амбасади Босне и Хрватске речено је да ће паради присуствовати амбасадор Ранко Шкрбић и војни аташе Роберт Сушац. Из Републике Српске долазе предсједник Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.Из ВИП ложе дефиле ће пратити предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић, министри у Влади и остали државни званичници.

Осим предсједнице Скупштине Србије Маје Гојковић, позиве су добили и сви потпредсједници Скупштине Србије, шефови свих посланичких група, као што је Зоран Живковић, лидер Нове странке и независни посланик, који је рекао да неће присуствовати.Већина шефова посланичких група јуче је потврдила за Данас да ће присуствовати том скупу, док нам је Борислав Стефановић рекао да му је драго што је позван, али да још није одлучио да ли ће посматрати параду из ВИП ложе.

"Успјех Путинове посјете Србији не може ништа да спријечи, само можда киша током параде", изјавио је амбасадор Александар Чепурин. Руски амбасадор каже да у Путиновој посети Србији нема ничег чудног, тим прије што из Београда одлази у Милано на самит Европа - Азија.

Извор: Данас

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СДС Зе

16.10.2014 12:54

Очегледан "хладни рат" кроз одбијање амбасадора Америке, Британије и западних савезника да буду на истом мјесту са Владимиром Путином, предсједником Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доријан Греј

16.10.2014 13:39

Па нису они ни ослобадјали Београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х&М

16.10.2014 13:49

Ово је прослава ослобођења Београда од окупатора, а они који су Београд Бомбардовали не треба ни да буду на прослави, свеједно да ли су бомбардовали 1941 или 1999

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНИмо

16.10.2014 14:24

види молим те велики баја се није састао са путином.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ик

16.10.2014 15:48

Ала се Жељка сморила !Јесте ли видјели ту фацу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.10.2014 16:42

Морам да похвалим цјели догађај. Војска је урадила онолико колико су временски услови дозвољавали. Једини већи пропуст је што нису направили монтажну тенду изнад ВИП ложе.Није лијепо видјети да онолике званице кисну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

17.10.2014 06:47

Коме је висе до тога. Свако нема висе оних који су се борили за ту слободу. То висе нико неслави.

ОДГОВОРИТЕ