Koje ambasade dolaze na paradu?

Za sada se ne zna da li će ambasadori SAD i Velike Britanije prisustvovati današnjoj vojnoj paradi.

Srbija 17.10.2014 | 20:24
Koje ambasade dolaze na paradu?

U ambasadama SAD i Velike Britanije kažu da su dobili pozivnice za današnju vojnu paradu koja se organizuje povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda, a koja se održava uz prisustvo predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali nije dobijen odgovor na pitanje da li će ambasador ili neki drugi predstavnik navedenih diplomatsko-konzularnih predstavništava prisustvovati svečanosti.S druge strane, u ambasadi Ukrajine potvrđeno je da će njihov otpravnik poslova Mikola DŽigun učestvovati na paradi, ističući da se “takav događaj ne propušta“.

Ambasada NJemačke nije željela da bilo šta komentariše u vezi sa mogućim prisustvom njihovih predstavnika, dok je ambasada Francuske odgovorila da “još uvijek ne znaju sa sigurnošću“.Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih organizatoru, paradi će prisustvovati ambasador Austrije Јohanes Ajgner. U ambasadi Češke navode da će ih predstavljati vojni ataše, dok u ambasadi Indonezije kažu da će njihovi predstavnici na paradi biti otpravnik poslova i vojni ataše, dodajući da je ambasador u utorak otputovao u matičnu državu zbog zakazanih obaveza.

Ambasada Australije odgovorila je na pitanje da će ambasadorka DŽulija Fini danas biti van Srbije. U ambasadi Italije navode da će ih predstavljati šef misije, dok će Alžir predstavljati ambasador, a Grke ambasador i vojni ataše.Ambasador Danske Mihael Borg-Hansen za Danas kaže da neće prisustvovati paradi, naglašavajući da Danska nije imala nikakvu ulogu u oslobađanju Beograda 20. oktobra 1944.

“Takođe, obećao sam da ću tog dana putovati s Danskim savjetom za izbjeglice u posjetu poplavljenim područjima kod Kladova, područja koje je povezano sa srpskom dijasporom u mojoj državi“, izjavio je on.Što se tiče predstavnika država nasljednica nekadašnje SFRЈ, ambasador Slovenije Franc But rekao je da će se odazvati lično on, vojni ataše ambasade, kao i pomoćnik načelnika slovenačke vojske, dok u ambasadi Hrvatske navode da će ambasador i vojni izaslanik te države biti među gostima.

U ambasadi Bosne i Hrvatske rečeno je da će paradi prisustvovati ambasador Ranko Škrbić i vojni ataše Robert Sušac. Iz Republike Srpske dolaze predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.Iz VIP lože defile će pratiti predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ministri u Vladi i ostali državni zvaničnici.

Osim predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković, pozive su dobili i svi potpredsjednici Skupštine Srbije, šefovi svih poslaničkih grupa, kao što je Zoran Živković, lider Nove stranke i nezavisni poslanik, koji je rekao da neće prisustvovati.Većina šefova poslaničkih grupa juče je potvrdila za Danas da će prisustvovati tom skupu, dok nam je Borislav Stefanović rekao da mu je drago što je pozvan, ali da još nije odlučio da li će posmatrati paradu iz VIP lože.

"Uspjeh Putinove posjete Srbiji ne može ništa da spriječi, samo možda kiša tokom parade", izjavio je ambasador Aleksandar Čepurin. Ruski ambasador kaže da u Putinovoj poseti Srbiji nema ničeg čudnog, tim prije što iz Beograda odlazi u Milano na samit Evropa - Azija.

Izvor: Danas

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SDS Ze

16.10.2014 12:54

Očegledan "hladni rat" kroz odbijanje ambasadora Amerike, Britanije i zapadnih saveznika da budu na istom mjestu sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

ODGOVORITE
Name

Dorijan Grej

16.10.2014 13:39

Pa nisu oni ni oslobadjali Beograd

ODGOVORITE
Name

H&M

16.10.2014 13:49

Ovo je proslava oslobođenja Beograda od okupatora, a oni koji su Beograd Bombardovali ne treba ni da budu na proslavi, svejedno da li su bombardovali 1941 ili 1999

ODGOVORITE
Name

KASNImo

16.10.2014 14:24

vidi molim te veliki baja se nije sastao sa putinom.......

ODGOVORITE
Name

ik

16.10.2014 15:48

Ala se Željka smorila !Jeste li vidjeli tu facu ?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.10.2014 16:42

Moram da pohvalim cjeli događaj. Vojska je uradila onoliko koliko su vremenski uslovi dozvoljavali. Jedini veći propust je što nisu napravili montažnu tendu iznad VIP lože.Nije lijepo vidjeti da onolike zvanice kisnu.

ODGOVORITE
Name

mimo

17.10.2014 06:47

Kome je vise do toga. Svako nema vise onih koji su se borili za tu slobodu. To vise niko neslavi.

ODGOVORITE