Странка неважећих листића

Укупан број неважећих листића за гласање на свим нивоима у Републици Српској када би се рачунао као политичка снага могао би да буде медју најјачим политичким субјектима.

Република Српска 16.10.2014 | 12:44
Странка неважећих листића

Много је спекулација о узроцима који су довели до огромног броја неискоришћених листића за гласање, много сумњи у нерегуларности. Евидентно је само да је тај број неприхватљиво велики. Броји се и даље али евидентно је да ће крај бројања показати да је у Републици Српској огроман број неважећих листића. Према посљедњим подацима готово 170 хиљада, заједно за све нивое гласања.

Највећи број је у избору за посланике за Парламент БиХ затим за избор српског члана Предсједништва. Нешто мање у избору за Народну скупштину и предсједника Републике. За Народну скупштину неважећих је 35 хиљада за предсједника 32 хиљаде. У неважеће листиће и то зашто их је толики број и како су настали највише је прстом упирала и упире опозиција.

У појединим случајевима најављено је тражење контролисања таквих листића и ручно бројање гласова. Коалиција на челу са СНСД-ом не бави се неважећим листићима опозицију су позвали, да признају пораз. У Центарлној изборној комисији свјесни су великог броја неважећих листића али се претјерано не баве анализом. У ЦиКу су само рекли да је негативан тренд настављен од претходних избора.

У градској изборној комисији Бања Луке најавили су да ће до краја дана имати тачне податке о броју неважећих листића у Бањалуци. Све те податке доставиће свим странкама.

Одговарају и на захтјеве опозиције да им се доставе записници.На који год начин, легалан или нелегалан неважећи листићи настајали очигледно је да их је превише. Странка неважећих листића у Републици Српској да постоји свакако би била врло значајан политички фактор.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

уна

16.10.2014 10:55

Неважеће листиће праве они који не вјерују ником а излазе на изборе јер не желе бити евидентирани као апстиненти.Безначајно мали број ових листића могу направити и некоректни чланови бирачких одбора из свих странака без изузетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНА

16.10.2014 11:26

Око мене су људи огорчени на свију вјероватно онда униште листиће јер невјрују више ником зато је толики број неважећих листића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недо

16.10.2014 11:56

Не знам мозели иједан листиц од толико хиљада дасе казе засто невази .далије празан или је погресно испунит .немогу да вјерујем да цовјек изиде на изборе и да убаци празан листиц да незаокрузи ниста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кордунаш

16.10.2014 11:59

Неважећи листићи настају приликом бројања, када виде да није њихов кандидат заокружен заокруже поред другог кандидата тако да листић постане неважећи. Тако је ДНС добио локалне изборе у Шипову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

16.10.2014 12:47

Ево гледам сајт ЦИК-а. Исти број гласова имају кандидати за предсједника РС како јуце тако и данас, само је промјењен датум и проценат обраде. Исто то вази и за цлана Предсједниства БиХ. Неко се добро заиграо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.10.2014 16:49

Био сам присутан када је човјек испред мене враћен зато што му је исткела лична мада има потврду да чека нову за коју му је требала издати солидно плаћена администрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апокалипто

16.10.2014 19:18

Ре: Семберија...гласови су пребројани, побједници се знају на свим нивоима...кад се отвори страница на ЦИКу за било који ниво фино пише број обрађених гласова и број обрађених бирачких мјеста...обрађивање значи верификацију онога што је већ пребројано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирач

17.10.2014 08:55

Мноштво неважећих листића је направљено од стране оних који су их бројали. Они нашврљају нешто на том листићу и прогласе га неважећим. Исто тако, након разврставања и бројања, исправно попуњене листиће они једноставно замијене празним. Савез за промјене мора тражити материјалне доказе на увид. И поништавање избора. Поништавање избора треба тражити и због пробијња рокова бројања. Не може ЦИК да ради шта хоће, Све мора бити урадјено по унапријед одредјеном начину рада. Све ово је велика срамота. А ли и криминал. Не мије се дозволити оваква крадја и још један мандат овим бандитима.

ОДГОВОРИТЕ