Stranka nevažećih listića

Ukupan broj nevažećih listića za glasanje na svim nivoima u Republici Srpskoj kada bi se računao kao politička snaga mogao bi da bude medju najjačim političkim subjektima.

Republika Srpska 16.10.2014 | 12:44
Stranka nevažećih listića

Mnogo je spekulacija o uzrocima koji su doveli do ogromnog broja neiskorišćenih listića za glasanje, mnogo sumnji u neregularnosti. Evidentno je samo da je taj broj neprihvatljivo veliki. Broji se i dalje ali evidentno je da će kraj brojanja pokazati da je u Republici Srpskoj ogroman broj nevažećih listića. Prema posljednjim podacima gotovo 170 hiljada, zajedno za sve nivoe glasanja.

Najveći broj je u izboru za poslanike za Parlament BiH zatim za izbor srpskog člana Predsjedništva. Nešto manje u izboru za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike. Za Narodnu skupštinu nevažećih je 35 hiljada za predsjednika 32 hiljade. U nevažeće listiće i to zašto ih je toliki broj i kako su nastali najviše je prstom upirala i upire opozicija.

U pojedinim slučajevima najavljeno je traženje kontrolisanja takvih listića i ručno brojanje glasova. Koalicija na čelu sa SNSD-om ne bavi se nevažećim listićima opoziciju su pozvali, da priznaju poraz. U Centarlnoj izbornoj komisiji svjesni su velikog broja nevažećih listića ali se pretjerano ne bave analizom. U CiKu su samo rekli da je negativan trend nastavljen od prethodnih izbora.

U gradskoj izbornoj komisiji Banja Luke najavili su da će do kraja dana imati tačne podatke o broju nevažećih listića u Banjaluci. Sve te podatke dostaviće svim strankama.

Odgovaraju i na zahtjeve opozicije da im se dostave zapisnici.Na koji god način, legalan ili nelegalan nevažeći listići nastajali očigledno je da ih je previše. Stranka nevažećih listića u Republici Srpskoj da postoji svakako bi bila vrlo značajan politički faktor.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

una

16.10.2014 10:55

Nevažeće listiće prave oni koji ne vjeruju nikom a izlaze na izbore jer ne žele biti evidentirani kao apstinenti.Beznačajno mali broj ovih listića mogu napraviti i nekorektni članovi biračkih odbora iz svih stranaka bez izuzetka.

ODGOVORITE
Name

SANA

16.10.2014 11:26

Oko mene su ljudi ogorčeni na sviju vjerovatno onda unište listiće jer nevjruju više nikom zato je toliki broj nevažećih listića.

ODGOVORITE
Name

nedo

16.10.2014 11:56

Ne znam mozeli ijedan listic od toliko hiljada dase kaze zasto nevazi .dalije prazan ili je pogresno ispunit .nemogu da vjerujem da covjek izide na izbore i da ubaci prazan listic da nezaokruzi nista .

ODGOVORITE
Name

Kordunaš

16.10.2014 11:59

Nevažeći listići nastaju prilikom brojanja, kada vide da nije njihov kandidat zaokružen zaokruže pored drugog kandidata tako da listić postane nevažeći. Tako je DNS dobio lokalne izbore u Šipovu.

ODGOVORITE
Name

Semberija

16.10.2014 12:47

Evo gledam sajt CIK-a. Isti broj glasova imaju kandidati za predsjednika RS kako juce tako i danas, samo je promjenjen datum i procenat obrade. Isto to vazi i za clana Predsjednistva BiH. Neko se dobro zaigrao...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.10.2014 16:49

Bio sam prisutan kada je čovjek ispred mene vraćen zato što mu je istkela lična mada ima potvrdu da čeka novu za koju mu je trebala izdati solidno plaćena administracija.

ODGOVORITE
Name

Apokalipto

16.10.2014 19:18

Re: Semberija...glasovi su prebrojani, pobjednici se znaju na svim nivoima...kad se otvori stranica na CIKu za bilo koji nivo fino piše broj obrađenih glasova i broj obrađenih biračkih mjesta...obrađivanje znači verifikaciju onoga što je već prebrojano...

ODGOVORITE
Name

Birač

17.10.2014 08:55

Mnoštvo nevažećih listića je napravljeno od strane onih koji su ih brojali. Oni našvrljaju nešto na tom listiću i proglase ga nevažećim. Isto tako, nakon razvrstavanja i brojanja, ispravno popunjene listiće oni jednostavno zamijene praznim. Savez za promjene mora tražiti materijalne dokaze na uvid. I poništavanje izbora. Poništavanje izbora treba tražiti i zbog probijnja rokova brojanja. Ne može CIK da radi šta hoće, Sve mora biti uradjeno po unaprijed odredjenom načinu rada. Sve ovo je velika sramota. A li i kriminal. Ne mije se dozvoliti ovakva kradja i još jedan mandat ovim banditima.

ODGOVORITE