Капетан Драган пред судом у Аустралији?

Аустралијски главни државни тужилац затражио је тумачење да ли може да преузме прогон против Драгана Васиљковића - капетана Драгана, кога Хрватска потражује под сумњом да је починио ратне злочине.

Свијет 16.10.2014 | 12:57
Капетан Драган пред судом у Аустралији?

Како пише Вечерњи лист, Васиљковић који живи у Аустралији досад је успешно одолевао хрватском правосуђу, али сада, према тврдњама тамошње СБС мреже, постоји могућност да му се суди и у тој земљи.СБС, наиме, наводи да поседује документе из којих је видљиво да Аустралија размишља о покретању поступка против капетана Драгана ако пропадне његово изручење Хрватској.

Аустралијски главни државни тужилац затражио је објашњење о томе да ли може да преузме прогон против капетана Драгана, како би поступак против њега био коначно спроведен.На основу Закона о праву на приступ информацијама, СБС је прибавио документацију из које произлази да је главни тужилац затражио тумачење свог одељења за међународно право о могућности процесуирања Даниела Снедена у Аустралији, с обзиром да је Васиљковић под тим именом живео у Аустралији, до хапшења у Перту.

Тужилац је то учинио након вишеструког одлагања изручења, током судских поступака.Тако би то могло да постане прво суђење за ратни злочин које би Аустралија покренула у последњих 20 година, преноси Вечерњи лист.Хрватска од јануара 2005. године, када је капетан Драган ухапшен у Перту, покушава да издејствује његово изручење.Хрватска га терети за ратне злочине на подручју Книна, Бенковца и Глине током 1991. и 1992. године,које он негира.

Коментари / 0

Оставите коментар