Потрага за планинарима

За више од 100 планинара траје потрага после изгубљеног контакта са њима због снежне олује и лавине у којој је погинуло 32 људи, укључујући стране држављане и локалне водиче, саопштили су данас непалски званичници.

Свијет 16.10.2014 | 11:05
Потрага за планинарима

На популарној стази Анапурна пронађена су 24 тела док се за петорицу планинара, који су остали у кампу када је дошло до лавине, претпоставља да су погинули, а њихова тела још увек нису пронађена, пренела је агенција АФП.

Тројица непалских водича су погинула у снежној олуји изазваној циклоном Худхух који је погодио хималајски регион у централном Непалу, саопштили су локални званичници.

Спасилачке службе успеле су да спасу 43 насукана планинара, али за више од 100 потрага и даље траје, рекао је полицијски представник Ганеш Раи.

Међу несталима су и два словачка планинара и тројица непалских водича који су били стационирани у кампу на висини од 8.167 метара када је дошло до лавине у уторак увече.

Хеликоптери су покушали да их лоцирају али никаквих знакова нема, зато претпостављамо да су мртви, рекао је Раи.

Пронађена су тела и четворице Канађана, двојице Израелаца, по једног Пољака, Вијетнамца, Индијца и Немца и 11 Непалаца, док се за тројицу још увек не зна националност, рекао је Раи, додавши да је већина њих изгубила живот у лавини у дистрикту Мананг.

Подручје Анапурне погодиле су неуобичајено велике снежне падавине ове седмице изазване циклоном Худхуд.

Извор: Агенције

 

Коментари / 0

Оставите коментар