Potraga za planinarima

Za više od 100 planinara traje potraga posle izgubljenog kontakta sa njima zbog snežne oluje i lavine u kojoj je poginulo 32 ljudi, uključujući strane državljane i lokalne vodiče, saopštili su danas nepalski zvaničnici.

Svijet 16.10.2014 | 11:05
Potraga za planinarima

Na popularnoj stazi Anapurna pronađena su 24 tela dok se za petoricu planinara, koji su ostali u kampu kada je došlo do lavine, pretpostavlja da su poginuli, a njihova tela još uvek nisu pronađena, prenela je agencija AFP.

Trojica nepalskih vodiča su poginula u snežnoj oluji izazvanoj ciklonom Hudhuh koji je pogodio himalajski region u centralnom Nepalu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Spasilačke službe uspele su da spasu 43 nasukana planinara, ali za više od 100 potraga i dalje traje, rekao je policijski predstavnik Ganeš Rai.

Među nestalima su i dva slovačka planinara i trojica nepalskih vodiča koji su bili stacionirani u kampu na visini od 8.167 metara kada je došlo do lavine u utorak uveče.

Helikopteri su pokušali da ih lociraju ali nikakvih znakova nema, zato pretpostavljamo da su mrtvi, rekao je Rai.

Pronađena su tela i četvorice Kanađana, dvojice Izraelaca, po jednog Poljaka, Vijetnamca, Indijca i Nemca i 11 Nepalaca, dok se za trojicu još uvek ne zna nacionalnost, rekao je Rai, dodavši da je većina njih izgubila život u lavini u distriktu Manang.

Područje Anapurne pogodile su neuobičajeno velike snežne padavine ove sedmice izazvane ciklonom Hudhud.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 0

Ostavite komentar