Гардијан: Пљескавица из Београда је број један

нтернет издање британског листа Гардијан објавило је причу Марије Петровић о пљескавицама, “градској уличној храни број један”.

Путовања 15.10.2014 | 06:24
Гардијан: Пљескавица из Београда је број један

Текст је објављен у рубрици “Градови” и ми вам га у целости преносимо:

“Пљескавице од меса сервиране у земички са љутом туцаном паприком, сосом од белог лука, сиром или салатом од купуса, најбоље је јести испред киоска брзе хране – ресторанске и кућне верзије не могу им ни прићи.

У суштини, реч је о бургеру, али у Београду их ми правимо мало другачије. Овде се зове пљескавица и земичка није типична земичка, него специјална врста хлеба коју зовемо лепињом. Када наручите пљескавицу, тражите прилоге и зачине по избору. Најпопуларнији – и мени омиљени – је урнебес. Сви га желе, а избегава се искључиво због белог лука.

Пуританци кажу да добра пљескавица може да се једе само са салатом од купуса или кајмаком – млечном прерађевином са Балкана, која се прави од прикупљања масноће из млека и додавањем соли.

Млади, стари, богати, сиромашни, хипстери... сви смо исти док смо у реду за пљескавице.

Њен укус није софистициран. То је једноставно јело, али препуно укуса и сочности. Обична пљескавица прави се од млевене јунетине или мешавине јунетине и свињетине, па је однос тих врста меса веома важан, као и садржај масноће.

Важну улогу играју и салате и додаци. Мој фаворит је салата од купуса, парадајз, кисела павлака, урнебес и туцана љута паприка, али су могућности бескрајне.

Негде можете додати чак и салату Оливиер (руска салата, прим. прев.) која је мешавина кромпира, поврћа, куваном меса и мајонеза.

Сервира се на различите начине. Гурманска пљескавица има и насецкан лук, бели лук и љуту папричицу који се додају млевеном месу, а некада се убацују чак и коцкице сира.

Има и још бољих варијанти – постоји и пуњена пљескавица са листовима сира, шунке и/или сланине у средини.

Туцана љута паприка прави се од љутих папричица које се узгајају углавном на југу Србије. Лесковац је најпознатији по овим паприкама и у њему се одржава и годишњи фестивал роштиља на ком можете пробати најбоље пљескавице у држави.

Пљескавица је брза храна и најбоље је да је једете на киосцима у којима има места само за роштиљ мајстора и продавца. Дођете испред, поручите пљескавицу какву желите, сачекате неколико минута, а затим одаберете салате, сосове и намазе.

Шта ово јело говори о Београду?

Без обзира на то колико су тешка времена, или колико мало новца имали, људи у Београду ће увек добро јести. Моја породица каже да нисмо богати, зато што смо појели сав новац. То је врло уобичајено овде".

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар