Gardijan: Pljeskavica iz Beograda je broj jedan

nternet izdanje britanskog lista Gardijan objavilo je priču Marije Petrović o pljeskavicama, “gradskoj uličnoj hrani broj jedan”.

Putovanja 15.10.2014 | 06:24
Gardijan: Pljeskavica iz Beograda je broj jedan

Tekst je objavljen u rubrici “Gradovi” i mi vam ga u celosti prenosimo:

“Pljeskavice od mesa servirane u zemički sa ljutom tucanom paprikom, sosom od belog luka, sirom ili salatom od kupusa, najbolje je jesti ispred kioska brze hrane – restoranske i kućne verzije ne mogu im ni prići.

U suštini, reč je o burgeru, ali u Beogradu ih mi pravimo malo drugačije. Ovde se zove pljeskavica i zemička nije tipična zemička, nego specijalna vrsta hleba koju zovemo lepinjom. Kada naručite pljeskavicu, tražite priloge i začine po izboru. Najpopularniji – i meni omiljeni – je urnebes. Svi ga žele, a izbegava se isključivo zbog belog luka.

Puritanci kažu da dobra pljeskavica može da se jede samo sa salatom od kupusa ili kajmakom – mlečnom prerađevinom sa Balkana, koja se pravi od prikupljanja masnoće iz mleka i dodavanjem soli.

Mladi, stari, bogati, siromašni, hipsteri... svi smo isti dok smo u redu za pljeskavice.

Njen ukus nije sofisticiran. To je jednostavno jelo, ali prepuno ukusa i sočnosti. Obična pljeskavica pravi se od mlevene junetine ili mešavine junetine i svinjetine, pa je odnos tih vrsta mesa veoma važan, kao i sadržaj masnoće.

Važnu ulogu igraju i salate i dodaci. Moj favorit je salata od kupusa, paradajz, kisela pavlaka, urnebes i tucana ljuta paprika, ali su mogućnosti beskrajne.

Negde možete dodati čak i salatu Olivier (ruska salata, prim. prev.) koja je mešavina krompira, povrća, kuvanom mesa i majoneza.

Servira se na različite načine. Gurmanska pljeskavica ima i naseckan luk, beli luk i ljutu papričicu koji se dodaju mlevenom mesu, a nekada se ubacuju čak i kockice sira.

Ima i još boljih varijanti – postoji i punjena pljeskavica sa listovima sira, šunke i/ili slanine u sredini.

Tucana ljuta paprika pravi se od ljutih papričica koje se uzgajaju uglavnom na jugu Srbije. Leskovac je najpoznatiji po ovim paprikama i u njemu se održava i godišnji festival roštilja na kom možete probati najbolje pljeskavice u državi.

Pljeskavica je brza hrana i najbolje je da je jedete na kioscima u kojima ima mesta samo za roštilj majstora i prodavca. Dođete ispred, poručite pljeskavicu kakvu želite, sačekate nekoliko minuta, a zatim odaberete salate, sosove i namaze.

Šta ovo jelo govori o Beogradu?

Bez obzira na to koliko su teška vremena, ili koliko malo novca imali, ljudi u Beogradu će uvek dobro jesti. Moja porodica kaže da nismo bogati, zato što smo pojeli sav novac. To je vrlo uobičajeno ovde".

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar