Смишљена политичка провокација

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија смишљена и унапред планирана политичка провокација и да Србија не сноси никакву одговорност за прекид утакмице.

Србија 15.10.2014 | 07:36
Смишљена политичка провокација

"Ово се никада није догодило ни на једној фудбалској утакмици и унапред је припремљено. За мене је централно питање како ће реаговати Европска унија и УЕФА, јер да је неко из Србије развио заставу "Велике Србије" у Тирани или Приштини то би већ било на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација. У овом инциденту нарочито је спорна чињеница да је то урадио брат премијера Албаније који треба овде да буде гост. Све то ставља политичку димензију на цео догадај и ово је политичка провокација", рекао је Дачић за "Блиц", објављено је на сајту тог листа.

Он је рекао и да су током целог дана дипломате из ЕУ вршиле притисак да се албански навијачи, које су српски органи хтели да задрже на аеродрому, пусте на стадион, иако нису имали карте.

"Србија не сноси никакву одговорност за прекид ове утакмице", поручио је Дачић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић осудио је убацивање транспарента са обележјима Велике Албаније на утакмици између репрезентација Србије и Албаније као "недопустиву и за сваку осуду перфидну провокацију екстремиста", и истакао да очекује да и албанска страна осуди инцидент.

"На делу је заиста једна брутална злоупотреба спорта од стране албанских екстремиста", изјавио је Удовичић Тањугу.

Он је истакао да није било инцидената са српске стране, напротив.

"Показали смо се као добри домаћини. Ниједна ружна реч са наше стране. Чак и након ове перфидне провокације екстремиста наши навијачи су у већини показали присебност", рекао је српски министар.

Он је оценио да оваква дешавања сигурно неће позитивно утицати на односе у региону.

"Очекујемо од албанске стране да недвосмислено осуди овакво недопустиво перфидно понашање екстремиста", закључио је Удовичић.

Навијачи Албанци у Бујановцу и Прешеву организовали су протестне вожње градом после прекида фудбалске утакмице Србија - Албанија, јавлиле су "Вечерње новости" на свом сајту.

Како наводи тај лист, вијориле су се заставе Албаније на аутомобилима, а Албанци су узвикивали "УЧК" и "Велика Албанија".

Одмах после прекида фудбалске утакмице између Србије и Албаније, навијачи албанске репрезентације окупили су се и славили у више градова на Косову, у Тирани и у Тетову, преносе албански медији.

Албанска новинска агецнија јавила је да су полицијска возила распоређена око зграде Амбасаде Србије у Тирани, где су се одмах после прекида утакмице у Београду окупили навијачи фудбалске селекције Албаније.

У јужном делу Косовске Митровице окупило се неколико стотина Албанаца после прекида фудбалске утакмице Србија и Албанија у знак подршке реперезентацији Албаније.

Истовремено, са друге стране моста у северном делу Косовске Митровице окупили су се Срби, махом млади, који су пратили шта се дешава с друге стране моста.

На самом мосту било је појачано присуство Косовске полиције и Кфора.

Шеф оперативе Косовске полиције Жељко Бојић рекао је Тањугу да је напетост трајала 20-ак минута, али да инцидената није било.

Албанци су узвикивали пароле "Албанија, Албанија", а било је и употребе пиротехничких средстава.

Капитен фудбалске репрезентације Србије Бранислав Ивановић рекао је синоћ да му је жао што је утакмица против Албаније прекинута и истакао да су он и саиграчи хтели да наставе меч, али да Албанци нису били у стању да се опораве после инцидента.

Капитен фудбалске репрезентације Албаније Лорик Цана тврди да су он и његови саиграчи нападнути физички и да зато нису хтели да наставе утакмицу са Србијом.

Фудбалска утакмица између Србије и Албаније у квалификацијама за првенство Европе, синоћ је у Београду прекинута у 42. минуту, после инцидента са албанском заставом која се изнад стадиона појавила дроном, односно беспилотном летелицом.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блбл

15.10.2014 05:53

Како год било мора се признати да су одрадили врхунски посао.На залост сада це се регистровати резултат 0.3 за Албанију јер домацин није спрецио инцидент. Посебно је питање безбједности. како је могуце да неко постави толики хеликоптер на како се наводи облизњу цркву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

15.10.2014 06:01

Ни трунке кривице за прекид ми не сносимо. Незнам како албанце могу висе подносити и њихова подмецања, не само на Балкану, вец свугдје... Али ста цес... Имају јак лоби, мозда најјаци на свијету... И пуно дроге

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

15.10.2014 07:18

КАко не сносимо, УЕФА је наредила без навијача...Срби прекрше ту наредбу и пусте албанце јер је ургирао амбасадор ЕУ. Сад Србијо плати пенал УЕФА-и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

15.10.2014 07:45

Има ли неко од вас великих министара да нешто учини а не само да осуђује Дачић, Удовичић... ако ви нећете онда народ одлучује а кад народ одлучује онда нам наша власт окрене палице и извињава се европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

15.10.2014 16:22

Ако се зна да је ово утакмица високог ризика онда се назалост мора признати да је било пропуста. Није се смјело догодити да навијаци утрцавају на терен и ударају играце, овако познавајуци УЕФА казна сигурно слиједи, вјероватно објема странама али Албанци могу изгубити бодове али Србија мозе да добије суспензију домацег терена сто би било огромна стета. Али је вазно да се убудуце уцини све да се ризици минимизирају јер је умјесто заставе могла бити нека бомба или тако несто. Гледао сам сад снимак и морам реци да су у свему овоме вецина играца били коректни једни према другима а поготово Ивановиц. Надам се да це једног дана људи на овим просторима зивјети без мрзње и провокација.

ОДГОВОРИТЕ