Smišljena politička provokacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unapred planirana politička provokacija i da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

Srbija 15.10.2014 | 07:36
Smišljena politička provokacija

"Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja političku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politička provokacija", rekao je Dačić za "Blic", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom celog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

"Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice", poručio je Dačić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić osudio je ubacivanje transparenta sa obeležjima Velike Albanije na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije kao "nedopustivu i za svaku osudu perfidnu provokaciju ekstremista", i istakao da očekuje da i albanska strana osudi incident.

"Na delu je zaista jedna brutalna zloupotreba sporta od strane albanskih ekstremista", izjavio je Udovičić Tanjugu.

On je istakao da nije bilo incidenata sa srpske strane, naprotiv.

"Pokazali smo se kao dobri domaćini. Nijedna ružna reč sa naše strane. Čak i nakon ove perfidne provokacije ekstremista naši navijači su u većini pokazali prisebnost", rekao je srpski ministar.

On je ocenio da ovakva dešavanja sigurno neće pozitivno uticati na odnose u regionu.

"Očekujemo od albanske strane da nedvosmisleno osudi ovakvo nedopustivo perfidno ponašanje ekstremista", zaključio je Udovičić.

Navijači Albanci u Bujanovcu i Preševu organizovali su protestne vožnje gradom posle prekida fudbalske utakmice Srbija - Albanija, javlile su "Večernje novosti" na svom sajtu.

Kako navodi taj list, vijorile su se zastave Albanije na automobilima, a Albanci su uzvikivali "UČK" i "Velika Albanija".

Odmah posle prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije, navijači albanske reprezentacije okupili su se i slavili u više gradova na Kosovu, u Tirani i u Tetovu, prenose albanski mediji.

Albanska novinska agecnija javila je da su policijska vozila raspoređena oko zgrade Ambasade Srbije u Tirani, gde su se odmah posle prekida utakmice u Beogradu okupili navijači fudbalske selekcije Albanije.

U južnom delu Kosovske Mitrovice okupilo se nekoliko stotina Albanaca posle prekida fudbalske utakmice Srbija i Albanija u znak podrške reperezentaciji Albanije.

Istovremeno, sa druge strane mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi, mahom mladi, koji su pratili šta se dešava s druge strane mosta.

Na samom mostu bilo je pojačano prisustvo Kosovske policije i Kfora.

Šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je Tanjugu da je napetost trajala 20-ak minuta, ali da incidenata nije bilo.

Albanci su uzvikivali parole "Albanija, Albanija", a bilo je i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanović rekao je sinoć da mu je žao što je utakmica protiv Albanije prekinuta i istakao da su on i saigrači hteli da nastave meč, ali da Albanci nisu bili u stanju da se oporave posle incidenta.

Kapiten fudbalske reprezentacije Albanije Lorik Cana tvrdi da su on i njegovi saigrači napadnuti fizički i da zato nisu hteli da nastave utakmicu sa Srbijom.

Fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, sinoć je u Beogradu prekinuta u 42. minutu, posle incidenta sa albanskom zastavom koja se iznad stadiona pojavila dronom, odnosno bespilotnom letelicom.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

blbl

15.10.2014 05:53

Kako god bilo mora se priznati da su odradili vrhunski posao.Na zalost sada ce se registrovati rezultat 0.3 za Albaniju jer domacin nije sprecio incident. Posebno je pitanje bezbjednosti. kako je moguce da neko postavi toliki helikopter na kako se navodi obliznju crkvu?

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

15.10.2014 06:01

Ni trunke krivice za prekid mi ne snosimo. Neznam kako albance mogu vise podnositi i njihova podmecanja, ne samo na Balkanu, vec svugdje... Ali sta ces... Imaju jak lobi, mozda najjaci na svijetu... I puno droge

ODGOVORITE
Name

СС

15.10.2014 07:18

КАко не сносимо, УЕФА је наредила без навијача...Срби прекрше ту наредбу и пусте албанце јер је ургирао амбасадор ЕУ. Сад Србијо плати пенал УЕФА-и.

ODGOVORITE
Name

kole

15.10.2014 07:45

Ima li neko od vas velikih ministara da nešto učini a ne samo da osuđuje Dačić, Udovičić... ako vi nećete onda narod odlučuje a kad narod odlučuje onda nam naša vlast okrene palice i izvinjava se evropi

ODGOVORITE
Name

Drina

15.10.2014 16:22

Ako se zna da je ovo utakmica visokog rizika onda se nazalost mora priznati da je bilo propusta. Nije se smjelo dogoditi da navijaci utrcavaju na teren i udaraju igrace, ovako poznavajuci UEFA kazna sigurno slijedi, vjerovatno objema stranama ali Albanci mogu izgubiti bodove ali Srbija moze da dobije suspenziju domaceg terena sto bi bilo ogromna steta. Ali je vazno da se ubuduce ucini sve da se rizici minimiziraju jer je umjesto zastave mogla biti neka bomba ili tako nesto. Gledao sam sad snimak i moram reci da su u svemu ovome vecina igraca bili korektni jedni prema drugima a pogotovo Ivanovic. Nadam se da ce jednog dana ljudi na ovim prostorima zivjeti bez mrznje i provokacija.

ODGOVORITE