Србија идеална за предсједавање ОЕБС-ом

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија идеална држава за предсједавање ОЕБС-ом док се не ријеши украјински проблем, јер је пријатељ са свима.

Србија 12.10.2014 | 16:08
Србија идеална за предсједавање ОЕБС-ом

"Србија има јединствену позицију у свету", рекао је Николић у интервјуу руској државној телевизији "Русија 24".

Он је навео да је Србија у пријатељским односима са свима који су у неком конфликту - "са Кином и Јапаном, са обје Кореје, са Израелом и Палестином, са Арапима и Иранцима, са Индијом и Пакистаном,
Азербејџаном и Јерменијом, Грузијом и Русијом, Турском и Кипром, Турском и Грчком, са Грчком и Македонијом".

Николић је објаснио да је Украјина пријатељска земља Србији и да није признала једнострано проглашену независност Косова.

На питање шта је за њега Русија, Николић је одговорио да је она за њега, као и за већину Срба - историја, садашњост и будућност због заједничког поријекла, језика, вјере, обичаја, културе и чињенице да су двије земље у свим ратовима увијек биле на истој страни.

Николић је рекао да понекад представници двије земље нису брзо схватали једни друге, те навео да је 90-тих година Русија чак гласала за санкције Југославији, сличне онима које се сада уводе њој.

"Жао ми је што Русија тада није имала таквог председника као сада", рекао је Николић.

Говорећи о предстојећем обиљежавању 70 година од ослобођења Београда од фашистичког окупатора, Николић је рекао да је за њега "правна наследница Совјетског Савеза - Руска Федерација, а правна наследница Црвене армије - армија Русије", као и да су и Украјинци ослободили и Београд, али у саставу Црвене армије.

Говорећи о предстојећој војној паради и посјети руског предсједника Владимира Путина, Николић је рекао да војне параде није било 29 година и да је дошло вријеме да се она организује.


Коментари / 0

Оставите коментар