Srbija idealna za predsjedavanje OEBS-om

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija idealna država za predsjedavanje OEBS-om dok se ne riješi ukrajinski problem, jer je prijatelj sa svima.

Srbija 12.10.2014 | 16:08
Srbija idealna za predsjedavanje OEBS-om

"Srbija ima jedinstvenu poziciju u svetu", rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj državnoj televiziji "Rusija 24".

On je naveo da je Srbija u prijateljskim odnosima sa svima koji su u nekom konfliktu - "sa Kinom i Japanom, sa obje Koreje, sa Izraelom i Palestinom, sa Arapima i Irancima, sa Indijom i Pakistanom,
Azerbejdžanom i Jermenijom, Gruzijom i Rusijom, Turskom i Kiprom, Turskom i Grčkom, sa Grčkom i Makedonijom".

Nikolić je objasnio da je Ukrajina prijateljska zemlja Srbiji i da nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na pitanje šta je za njega Rusija, Nikolić je odgovorio da je ona za njega, kao i za većinu Srba - istorija, sadašnjost i budućnost zbog zajedničkog porijekla, jezika, vjere, običaja, kulture i činjenice da su dvije zemlje u svim ratovima uvijek bile na istoj strani.

Nikolić je rekao da ponekad predstavnici dvije zemlje nisu brzo shvatali jedni druge, te naveo da je 90-tih godina Rusija čak glasala za sankcije Jugoslaviji, slične onima koje se sada uvode njoj.

"Žao mi je što Rusija tada nije imala takvog predsednika kao sada", rekao je Nikolić.

Govoreći o predstojećem obilježavanju 70 godina od oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora, Nikolić je rekao da je za njega "pravna naslednica Sovjetskog Saveza - Ruska Federacija, a pravna naslednica Crvene armije - armija Rusije", kao i da su i Ukrajinci oslobodili i Beograd, ali u sastavu Crvene armije.

Govoreći o predstojećoj vojnoj paradi i posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolić je rekao da vojne parade nije bilo 29 godina i da je došlo vrijeme da se ona organizuje.


Komentari / 0

Ostavite komentar