Агенција није надлежна за уношење података

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ саопштила је да није надлежна за уношење података у евиденције на основу којих се прави пресјек Централног бирачког списка.

Босна и Херцеговина 12.10.2014 | 14:06
Агенција није надлежна за уношење података

ИДДЕЕА је одговорна само за техничко вођење Централног бирачког списка, односно није надлежна за обраду података него само за правилно функционисање сервера, апликација, те мреже за пренос података.

За податке, њихову обраду и тачност искључиво су надлежна министарства унутрашњих послова, односно матичне канцеларије, јер се Централни бирачки списак креира на основу података из евиденције јединственом матичног броја, пребивалишта и боравишта, те личних карата, које само и искључиво достављају надлежни МУП-ови.

"У случају смрти, локалне матичне канцеларије тај податак достављају надлежном МУП-у, а надлежни МУП проводи поступак и врши измјену у евиденцијама", наводи се у саопштењу.

ИДДЕЕА наводи да желе објективно информисати јавност у вези са информацијом да се на Централном бирачком списку нашла особа која је преминула 2007. године, а која је, према писању медија, у петак, 10. октобра, изнесена на сједници Централне изборне комисије /ЦИК/.

ИДДЕЕА је на почетку изборног процеса и раније надлежне МУП-ове, општине, али и ЦИК упозоравала на обавезу вођења података у складу са прописима и ризика који се јављају у случају ако се лични подаци не
обрађују адекватно.

У саопштењу се додаје да би федерални МУП, Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Брчко дистрикт коначно требало да заврше успостављање електронског регистра матичних књига што би значајно смањило ризике за ове случајеве.

"Постоје тачно дефинисане надлежности између ИДДЕЕА-е и ЦИК-а о начину и садржају достављања података из Централног бирачког списка. Законски основ за достављање ових података је Закон о ИДДЕЕА, Изборни закон БиХ, Јединствена методологија и програм обраде и вођења евиденција Централног бирачког списка, те Правилник о садржају и начину вођења евиденција", подсјећа се у саопштењу.


Коментари / 0

Оставите коментар