Ко ће наслиједити Коштуницу?

Вршилац дужности председника Демократске странке Србије (ДСС) Алекдандар Поповић изјавио је данас да се та странка никада, ни под каквим условима неће одрећи Косова и Метохије и никад неће признати Републику
Косово, већ ће колико год буде могла водити борбу за територијални интегритет Србије и Србе на Косову.

Србија 12.10.2014 | 13:19
Ко ће наслиједити Коштуницу?

Поповић је на 12. изборној скупштини ДСС, на којој се данас бира нови председник странке, нагласио и да ДСС никада неће одустати од борбе за политички и војно неутралну Србију.

Никада нећемо бити евроунијате, већ увек слободари, поручио је Поповић, напоменувши да се Скупштиина ДСС први пут одржава без свог досадашњег лидера Војислава Коштунице, који није ни био присутанКандидати за новог лидера су Милош Алигрудић и Санда Рашковић Ивић.

Алигрудић је поручио да ће његовом победом на председничким изборима, поново бити успостављено јединство у ДСС, док Рашковић Ивић која се такође нада да ће наследити Коштуницу исто то обећава.

Алигрудић је, у писаној изјави, оптузио Рашковић Ивић да жели да промени странчки програм заснован на војној и политичкој неутралности док Рашковић Ивић то негира и истиче да само жели да промени пут којим ће стићи до основних циљева ДСС.

Она "отворено најављује промену програма ДСС и намерава да политику неутралности замени некаквим 'суверенизмом", истиче Алигрудић у писаној изјави достављеној медијима.

Он објашњава и да "сам по себи 'суверенизам" не значи ништа, јер је свака држава суверена" док је "неутралност ужи и веома конкретан појам који значи економску сарадњу са свима у заједничком интересу, а политички и војни блок ни са ким".

"Оваквим ставом Рашковић Ивић, коју смо примили отвореног срца из Демократског центра Драгољуба Мићуновића, довела је у питање најважније програмско опредељење ДСС и унела поделу у странку", навео је Алигрудић.

Коментарисући ставове противкандидата , Рашковић Ивић каже да се ту ради "о несимпатичним оптужбама" које нису тачне.

Она каже да основне делове програма ДСС - противљење уласку Србије у НАТО, евроскептицизам... и остало не жели да мења али да сматра да пут којим се до тога доћи треба променити.

"На изборима у недељу ДСС на демократски начин бира председника и тиме чланство и делегати показују
свој демократски капацитет,", каже Рашковић Ивић.

Она је додала да се нада победи, јер су њену кандидатуру подржала 88 одбора а Алигрудића 53, а да су избори у недељу прилика за све у странци да покажу да имају демократски капацитет.

Коштуница, једини лидер ДСС од оснивања поднео је оставку после неуспеха странке на мајским изборима, а странку од тада води Поповић.

Коментари / 0

Оставите коментар