Ko će naslijediti Koštunicu?

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Alekdandar Popović izjavio je danas da se ta stranka nikada, ni pod kakvim uslovima neće odreći Kosova i Metohije i nikad neće priznati Republiku
Kosovo, već će koliko god bude mogla voditi borbu za teritorijalni integritet Srbije i Srbe na Kosovu.

Srbija 12.10.2014 | 13:19
Ko će naslijediti Koštunicu?

Popović je na 12. izbornoj skupštini DSS, na kojoj se danas bira novi predsednik stranke, naglasio i da DSS nikada neće odustati od borbe za politički i vojno neutralnu Srbiju.

Nikada nećemo biti evrounijate, već uvek slobodari, poručio je Popović, napomenuvši da se Skupštiina DSS prvi put održava bez svog dosadašnjeg lidera Vojislava Koštunice, koji nije ni bio prisutanKandidati za novog lidera su Miloš Aligrudić i Sanda Rašković Ivić.

Aligrudić je poručio da će njegovom pobedom na predsedničkim izborima, ponovo biti uspostavljeno jedinstvo u DSS, dok Rašković Ivić koja se takođe nada da će naslediti Koštunicu isto to obećava.

Aligrudić je, u pisanoj izjavi, optuzio Rašković Ivić da želi da promeni strančki program zasnovan na vojnoj i političkoj neutralnosti dok Rašković Ivić to negira i ističe da samo želi da promeni put kojim će stići do osnovnih ciljeva DSS.

Ona "otvoreno najavljuje promenu programa DSS i namerava da politiku neutralnosti zameni nekakvim 'suverenizmom", ističe Aligrudić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On objašnjava i da "sam po sebi 'suverenizam" ne znači ništa, jer je svaka država suverena" dok je "neutralnost uži i veoma konkretan pojam koji znači ekonomsku saradnju sa svima u zajedničkom interesu, a politički i vojni blok ni sa kim".

"Ovakvim stavom Rašković Ivić, koju smo primili otvorenog srca iz Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, dovela je u pitanje najvažnije programsko opredeljenje DSS i unela podelu u stranku", naveo je Aligrudić.

Komentarisući stavove protivkandidata , Rašković Ivić kaže da se tu radi "o nesimpatičnim optužbama" koje nisu tačne.

Ona kaže da osnovne delove programa DSS - protivljenje ulasku Srbije u NATO, evroskepticizam... i ostalo ne želi da menja ali da smatra da put kojim se do toga doći treba promeniti.

"Na izborima u nedelju DSS na demokratski način bira predsednika i time članstvo i delegati pokazuju
svoj demokratski kapacitet,", kaže Rašković Ivić.

Ona je dodala da se nada pobedi, jer su njenu kandidaturu podržala 88 odbora a Aligrudića 53, a da su izbori u nedelju prilika za sve u stranci da pokažu da imaju demokratski kapacitet.

Koštunica, jedini lider DSS od osnivanja podneo je ostavku posle neuspeha stranke na majskim izborima, a stranku od tada vodi Popović.

Komentari / 0

Ostavite komentar