Упитан опстанак Срба у Хрватској?

Припадници српске мањине забринути су да би њихова национална заједница могла ускоро потпуно нестати у Хрватској, показује недавно објављено истраживање идентитета Срба у Хрватској.

Регион 11.10.2014 | 16:25
Упитан опстанак Срба у Хрватској?

Истраживање је проведено у Институту за миграције и народности методом дубинских интервјуа с 36 особа српске националности из читаве Хрватске и објављено у посљедњем броју часописа Политичка мисао.
 
Аутор Филип Шкиљан упозорава да наведена методологија истраживања не допушта далекосежне закључке нити да тврдње испитаника стоје као научна сазнања, него да резултати показују страх испитаника за будућност њихова идентитета.
 
Испитаници су углавном песимистични када је ријеч о будућности Срба у Хрватској. Боје се изумирања, асимилације, етномимикрије, а према њиховим исказима, за то имају и оправдање, каже се у политолошком часопису који ове године обиљежава пола вијека излажења.
 
Песимизам у исказима испитаника истиче њихову забринутост због могућега губитка осјећаја идентитета, док стварни губитак идентитета у некој популацији почиње тек онда када се у њеном знатном дијелу констује индиферентност према том губитку, каже аутор.

Напомиње да се не ради о испитивању јавног мнијења него о дубинским интервјуима, па је узорак у сваком случају индикативан, али не до краја репрезентативан.

Коментари / 0

Оставите коментар