Upitan opstanak Srba u Hrvatskoj?

Pripadnici srpske manjine zabrinuti su da bi njihova nacionalna zajednica mogla uskoro potpuno nestati u Hrvatskoj, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje identiteta Srba u Hrvatskoj.

Region 11.10.2014 | 16:25
Upitan opstanak Srba u Hrvatskoj?

Istraživanje je provedeno u Institutu za migracije i narodnosti metodom dubinskih intervjua s 36 osoba srpske nacionalnosti iz čitave Hrvatske i objavljeno u posljednjem broju časopisa Politička misao.
 
Autor Filip Škiljan upozorava da navedena metodologija istraživanja ne dopušta dalekosežne zaključke niti da tvrdnje ispitanika stoje kao naučna saznanja, nego da rezultati pokazuju strah ispitanika za budućnost njihova identiteta.
 
Ispitanici su uglavnom pesimistični kada je riječ o budućnosti Srba u Hrvatskoj. Boje se izumiranja, asimilacije, etnomimikrije, a prema njihovim iskazima, za to imaju i opravdanje, kaže se u politološkom časopisu koji ove godine obilježava pola vijeka izlaženja.
 
Pesimizam u iskazima ispitanika ističe njihovu zabrinutost zbog mogućega gubitka osjećaja identiteta, dok stvarni gubitak identiteta u nekoj populaciji počinje tek onda kada se u njenom znatnom dijelu konstuje indiferentnost prema tom gubitku, kaže autor.

Napominje da se ne radi o ispitivanju javnog mnijenja nego o dubinskim intervjuima, pa je uzorak u svakom slučaju indikativan, ali ne do kraja reprezentativan.

Komentari / 0

Ostavite komentar