Лондон: 11 ствари које нисте знали

Колико год се Ангела Меркел трудила да Берлин постане престоница Европе, ту титулу и даље увјерљиво држи Лондон, државно и финансијско средиште Велике Британије, и дом најпознатије краљевске породице на свијету. Много тога о Лондону је добро познато и онима којима географија и путовања и нису бас у крви, али ми знамо и још неке детаље...

Занимљивости 11.10.2014 | 08:57
Лондон: 11 ствари које нисте знали

У Лондону падне мање кише него у Њујорку

Иако је Лондон познат по томе да свако мало падне киша, вишегодишњи просјек је 736 литара годишње, док у Њујорку падне - дупло више.

Биг Бен заправо ни не постоји

На сам спомен Биг Бена, велика ће већина прво помислити на торањ са сатом који се диже у самом центру Лондона. Међутим, тај торањ није Биг Бен. Торањ је подигнут 1859. године, а унутар њега налази се звоно које носи надимак - Биг Бен, иако му је име - Велико звоно. Дакле, у том торњу не постоји ништа што се зове Биг Бен.

Више од 10.000 лисица живи у Лондону

Лисице слободно обитавају у лондонским парковима, све то под брижним надзором краљице. Чак су биле и окривљене за убиство пингвина у зоолошком врту, али док краљица допушта...

Није лако бити возач црног таксија

Ако желите да будете возач популарног црног таксија, мораћете да запамтите 25.000 улица, 320 такси рута и преко 20.000 знаменитости. Возачи ових возила полажу такозвани тест знања, који им омогућава да се сналазе по улицама Лондона без навигације.

Лондон има своју енциклопедију

Први пут је енциклопедија издата 1983. године, и у њој се налазе апсолутно све чињенице о Лондону.

Само 11.000 становника живи у „Цитy оф Лондон“

Цитy оф Лондон је назив за ужи центар града, популарније назван Јабука и у њему живи свега 11.000, док Лондон има укупно 7 милиона становника. Не треба причати колике су цијене некретнина у Цитyју...

Град у граду

Цитy оф Лондон чак има своју заставу и сопствени грб. Цитy је базиран на древном дијелу гдје се некада налазио град Лондиниум који су основали Римљани давне 50 године након Христа, а покрива свега два квадратна километра јужног дијела средишта града.

Два града два градоначелника

Па да, ако могу бити два града, онда могу бити и два градоначелника. Један се назива само градоначелник и на свој посао долази бициклом док други назива лорд градоначелник и користи се коњском запрегом.

У лондонском Цитyју не постоје путеви – само траке, алеје и улице

Да, аутомобили се возе лијевом страном траке за промет, не лијевом страном пута. Вјерује се да је то зато јер је израз пут – роад – смишљен тек у 16. вијеку а Цитy је далеко старији од тога.

„Удружење“ које је основало Лондон старије је и од самог Уједињеног Краљевства

„Цитy оф Лондон Цорпоратион“, на чијем челу је лорд градоначелник, управља својим простором од 1067. године када је Вилијам Освајач додијелио граду краљевску титулу. То је било неких 700 година прије оснивања Уједињеног Краљевства. Овде важе посебни закони и посебни порези у односу на остатак Лондона.

Цитy оф Лондон и његови закони су толико древни да и сама краљица мора да замоли градоначелника за улазак

Да, има неко ко је барем мало изнад Краљице. Иако је све то формалног карактера, ипак се може догодити да градоначелник забрани краљици улазак на његову територију.

Коментари / 0

Оставите коментар