Недоступно мјесто пада авиона

Холандски премијер Марк Руте рекао је да је све мање вероватно да ће холандски истражитељи моћи да допру до места на које се срушио авион "Малезија ерлајнса".

Свијет 10.10.2014 | 19:38
Недоступно мјесто пада авиона

Како је навео, истражитељи вероватно неће моћи да дођу до места пада авиона због борби у тој области и доласка зиме. Руте је рекао и да је и даље бесан, јер је место несреће у којој је 17. јула погинуло свих 298 путника - од којих су две трећине били Холандјани - и четири месеца касније недоступно.

Руте се овим поводом обратио пошто је адвокат који представља породице холандских жртава, саопштио да ће породице погинулих тражити одштету од државе, коју оптужују за немар после несреће.

Стручњаци су били у приправности у региону, како би истражили место несреће, али су успели да допру до само малог дела велике површине по којој су разбацани остаци авиона, јер се у тој области воде борбе измедју проруских снага и украјинске војске, пренео је Ројтерс.

"Још није довољно безбедно да стручњаци са запада оду тамо и спроведу истрагу. Још више сам бесан што се споразуми о прекиду ватре и тампон-зонама не спроводе у дело", нагласио је Руте.

Раније данас, адвокат Боб ван дер Гоен, који представља на десетине родјака похинулих холандских држављана, рекао је да ће породице тражити од владе одштету, јер је сматрају одговорном за лоше спроводјење истраге.

"Влада је неодговорна, јер случај тече тако споро и јер истражитељи нису успели да додју до места несреће, што би требало да буде омогућено", рекао је адвокат породица жртава, које су свој став изнеле у писму послатом властима.

Свих 298 путника и чланова посаде је погинуло кад се 17. јула на истоку Украјине срушио авион на лету из Амстердама до Куала Лумпура, а холандски истражитељи су прошлог месеца саопштили да је авион вероватно оборило више "објеката велике разорне моћи", који су узроковали распадање летелице у ваздуху.


Коментари / 0

Оставите коментар