Nedostupno mjesto pada aviona

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je sve manje verovatno da će holandski istražitelji moći da dopru do mesta na koje se srušio avion "Malezija erlajnsa".

Svijet 10.10.2014 | 19:38
Nedostupno mjesto pada aviona

Kako je naveo, istražitelji verovatno neće moći da dođu do mesta pada aviona zbog borbi u toj oblasti i dolaska zime. Rute je rekao i da je i dalje besan, jer je mesto nesreće u kojoj je 17. jula poginulo svih 298 putnika - od kojih su dve trećine bili Holandjani - i četiri meseca kasnije nedostupno.

Rute se ovim povodom obratio pošto je advokat koji predstavlja porodice holandskih žrtava, saopštio da će porodice poginulih tražiti odštetu od države, koju optužuju za nemar posle nesreće.

Stručnjaci su bili u pripravnosti u regionu, kako bi istražili mesto nesreće, ali su uspeli da dopru do samo malog dela velike površine po kojoj su razbacani ostaci aviona, jer se u toj oblasti vode borbe izmedju proruskih snaga i ukrajinske vojske, preneo je Rojters.

"Još nije dovoljno bezbedno da stručnjaci sa zapada odu tamo i sprovedu istragu. Još više sam besan što se sporazumi o prekidu vatre i tampon-zonama ne sprovode u delo", naglasio je Rute.

Ranije danas, advokat Bob van der Goen, koji predstavlja na desetine rodjaka pohinulih holandskih državljana, rekao je da će porodice tražiti od vlade odštetu, jer je smatraju odgovornom za loše sprovodjenje istrage.

"Vlada je neodgovorna, jer slučaj teče tako sporo i jer istražitelji nisu uspeli da dodju do mesta nesreće, što bi trebalo da bude omogućeno", rekao je advokat porodica žrtava, koje su svoj stav iznele u pismu poslatom vlastima.

Svih 298 putnika i članova posade je poginulo kad se 17. jula na istoku Ukrajine srušio avion na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura, a holandski istražitelji su prošlog meseca saopštili da je avion verovatno oborilo više "objekata velike razorne moći", koji su uzrokovali raspadanje letelice u vazduhu.


Komentari / 0

Ostavite komentar