Блокирани: Тужићемо Хрватску за геноцид

Удружење Блокирани пријети да ће тужити Европском суду државу Хрватску, односно владу, за /економски/ геноцид.

Регион 10.10.2014 | 14:05
Блокирани: Тужићемо Хрватску за геноцид

 "Уколико у року од мјесец дана влада не успостави правни поредак и економски и политички програм којим ће блокираним привредницима и пољопривредницима омогућити достојан живот, поднијећемо тужбу за геноцид", пријете чланови овог удружења.

Они траже хитно побољшавање услова на социјалном, економском и животном нивоу, како би, без страха за свој живот и здравље, могли да подмирују основне животне потребе.Удружење Блокирани желе да им се омогући живот у коме неће страховати за свој дом и здравље.

Тужба је припремљена и сада чекају да виде хоће ли Влада Хрватске реаговати на њихове захтјеве и иницијативе, којима траже оцјену уставности Закона о принудној наплати, односно Закона о измјенама и допунама тог закона.

"Дужничко стање у коме живи нација може се поистовјетити са геноцидом савременог доба, геноцидом 21. вијека.Људи су очајни - то је живот са блокираним рачунима, пописаном имовином, пљенидбом, деложацијама, кредитима у швајцарским францима, животарење без икаквих средстава за живот" - стоји у саопштењу Блокираних.

Удружење истиче да је у априлу ове године у Хрватској било блокирано 315.000 грађана са укупним дугом од 24,5 милијарди куна!Ријеч је о "обичним људима", дужницима који немају новац, посао или начин да се извуку из "замке" у коју нису упали својом кривицом - наводе Блокирани.

Према неслужбеним подацима Удружења, 220 хиљада грађана са блокираним рачунима је незапослено, док преосталих 90 хиљада има неки облик осигурања, али не и услове да врати дугове због којих им је ускраћено кориштење рачуна.

Блокирани су и рачуни десетак хиљада грађана који су умрли, односно 17 хиљада грађана старијих од 65 година које животна доб спречава да изађу из дужничког ропства.Од 1. јануара 2011, када је спорни закон ступио на снагу, до 31. јула 2014. примљено је чак 4.401.717 основа за блокаду - наводе у овом удружењу.Они упозоравају да животне посљедице због блокираних рачуна трпи чак милион грађана Хрватске, односно четвртина становништва.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Судија

10.10.2014 12:35

А Тудјман им обецао куле и градове кад постану независни.

ОДГОВОРИТЕ