Blokirani: Tužićemo Hrvatsku za genocid

Udruženje Blokirani prijeti da će tužiti Evropskom sudu državu Hrvatsku, odnosno vladu, za /ekonomski/ genocid.

Region 10.10.2014 | 14:05
Blokirani: Tužićemo Hrvatsku za genocid

 "Ukoliko u roku od mjesec dana vlada ne uspostavi pravni poredak i ekonomski i politički program kojim će blokiranim privrednicima i poljoprivrednicima omogućiti dostojan život, podnijećemo tužbu za genocid", prijete članovi ovog udruženja.

Oni traže hitno poboljšavanje uslova na socijalnom, ekonomskom i životnom nivou, kako bi, bez straha za svoj život i zdravlje, mogli da podmiruju osnovne životne potrebe.Udruženje Blokirani žele da im se omogući život u kome neće strahovati za svoj dom i zdravlje.

Tužba je pripremljena i sada čekaju da vide hoće li Vlada Hrvatske reagovati na njihove zahtjeve i inicijative, kojima traže ocjenu ustavnosti Zakona o prinudnoj naplati, odnosno Zakona o izmjenama i dopunama tog zakona.

"Dužničko stanje u kome živi nacija može se poistovjetiti sa genocidom savremenog doba, genocidom 21. vijeka.Ljudi su očajni - to je život sa blokiranim računima, popisanom imovinom, pljenidbom, deložacijama, kreditima u švajcarskim francima, životarenje bez ikakvih sredstava za život" - stoji u saopštenju Blokiranih.

Udruženje ističe da je u aprilu ove godine u Hrvatskoj bilo blokirano 315.000 građana sa ukupnim dugom od 24,5 milijardi kuna!Riječ je o "običnim ljudima", dužnicima koji nemaju novac, posao ili način da se izvuku iz "zamke" u koju nisu upali svojom krivicom - navode Blokirani.

Prema neslužbenim podacima Udruženja, 220 hiljada građana sa blokiranim računima je nezaposleno, dok preostalih 90 hiljada ima neki oblik osiguranja, ali ne i uslove da vrati dugove zbog kojih im je uskraćeno korištenje računa.

Blokirani su i računi desetak hiljada građana koji su umrli, odnosno 17 hiljada građana starijih od 65 godina koje životna dob sprečava da izađu iz dužničkog ropstva.Od 1. januara 2011, kada je sporni zakon stupio na snagu, do 31. jula 2014. primljeno je čak 4.401.717 osnova za blokadu - navode u ovom udruženju.Oni upozoravaju da životne posljedice zbog blokiranih računa trpi čak milion građana Hrvatske, odnosno četvrtina stanovništva.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sudija

10.10.2014 12:35

A Tudjman im obecao kule i gradove kad postanu nezavisni.

ODGOVORITE