Србин у жаришту еболе, помаже обољелима

“Језиви крици и неподношљиви болови су свакодневица код народа зараженог еболом”, каже Београђанин Никола Јовановић.

Свијет 09.10.2014 | 21:17
Србин у жаришту еболе, помаже обољелима

Он је преко британског Црвеног крста отишао да помогне угроженом становништву у Сијера Леонеу. Већ месец дана је део логистичког тима у најугроженијем граду, престоници Сијера Леонеа Фритауну.

- Застрашујуће сцене дочекују одмах по уласку у земљу. Страх се осећа у ваздуху, сви људи стоје у редовима, а нико никога не додирује од бојазни да се не зарази - описује Јовановић драматичне сцене ове земље.

Како наводи, у почетку је и сам осећао велики страх, а сада осећа бес, мотивацију и невероватну жељу да истреби вирус из ове земље.

Телесним додиром се ебола најлакше преноси па проблем представљају народни обичаји око сахрана, где се покојник држи у сандуку и сви га додирују и љубе.

- Забрањено је руковање, додиривање, посећивање јавних скупова. Довољно је да неко ко је заражен вирусом прође поред вас, кине или се закашље и тако пренесе вирус. Локални имам у Макенију је умро од еболе, а онда га је 20 сељана окупало и том водом се умило. Сада су сви заражени - каже Јовановић.

Према његовим речима, свим жртвама које умру у клиници волонтери Црвеног крста обезбеђују достојанствену сахрану.

Волонтери раде 24 сата дневно, а епидемија се толико брзо шири да се сваког дана појави по пет случајева више. Такође, дневно се сахрани око 15 људи - наставља причу Никола, додајући да су засад успешно излечили једну жену.

Проблем представља и то што ебола у почетку има сличне симптоме као остале тропске болести, попут маларије и денгија. Уколико се првим анализама не утврди која болест је у питању, лако може доћи до смртног исхода.

- У јавним домовима здравља може да се догоди да оболели од маларије или денгија буду изоловани са болесницима који пате од еболе, па у контакту са њима и они буду заражени - додаје Јовановић.

Клинике у којима ради део Црвеног крста су подељене у четири зоне: зону ниског ризика и зону високог ризика која је подељена на три подзоне - потенцијалне случајеве, вероватне случајеве и потврђене случајеве.

- На улазу у клинику стоји тим који дезинфикује сваког ко уђе. Претходна смена пролази кроз млазеве хлора, скида опрему и одлаже је у специјалне контејнере да се спали. Свако побољшање стања пацијента прати се овацијама и аплаузом - препричава Јовановић.

Подршка

Солидарност и људскост су једино што овим људима даје снагу да преживе најгори период. - Емотивнији моменат нисам никада видео. Лекари и медицинске сестре певају пацијентима и бодре их да буду јаки. Када почне молитва, сви заједно плачу - описује Јовановић.

Паника у Шпанији

Инспекција покушава да утврди на који начин се шпанска болничарка Тереса Ромеро Рамос (44) изложила вирусу будући да је током контакта са зараженим свештеником ког је лечила носила заштитно одело.
- Изгледа да је Тереса направила кобну грешку док је скидала одело. Када је уклонила заштиту са лица, вероватно је рукавицом додирнула кожу - рекао је др Сантјаго Јус који лечи болничарку.

Из Светске здравствене организације предвиђају да ће смртоносни вирус захватити и друге европске земље.
- Ширење еболе по Европи је неизбежно, јер људи стално циркулишу између Европе и Африке - каже Жужана Јакаб, европска директорка СЗО.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар