Холандија: Жалба због Сребренице

Холандија ће уложити жалбу на судску пресуду којом је та држава проглашена одговорном за смрт више од 300 босанских муслимана у Сребреници 1995. године.

Свијет 09.10.2014 | 17:43
Холандија: Жалба због Сребренице

Окружни суд у Хагу је у јулу донео пресуду према којој холандски батаљон Уједињених нација није смео да средином јула 1995. године депортује више од 300 људи из базе УН у Поточарима, након што су ту базу заузеле снаге босанских Срба, пренела је агенција АФП.

Породице жртава су тужиле холандску владу због тих убистава, оптужујући холандске мировњаке да нису заштититли готово 8.000 људи убијених у Сребреници само неколико месеци пре краја рата у БиХ. Тужба је делимично уважена, па је Холандија проглашена кривом зато што није заштитила 300 људи који су се налазили унутар саме базе.

"Уколико се овај случај буде користио за будуће референце, постоји ризик да то постане судска пракса кад је реч о нашим мисијама", изјавио је за АФП портпарол холандског Министарства одбране Клас Мејер.

Холандски Врховни суд је прошле године такодје пресудио да је холандска влада одговорна за смрт људи у бази УН у Поточарима, што је први пут да је влада неке државе проглашена одговорном за поступке својих мировних снага у оквиру Уједињених нација.

Холандска влада је у априлу ове године пристала да исплати одштету од 20.000 евра породицама тројице босанских муслимана убијених након што су их мировне снаге депортовале из базе УН.


Коментари / 0

Оставите коментар