У Вуковар враћају двојезичне табле

Табле с латинично-ћириличним натписима на државним установама и институцијама у Вуковару, које су пре две седмице скинуте са шест зграда и предате градоначелнику Ивану Пенави, наредних дана биће враћене на законом предвиђена места.

Регион 09.10.2014 | 16:32
 У Вуковар враћају двојезичне табле

Загребачки дневник подсећа да се ради о двојезичним таблама које су 23. септембра, након обележавања оснивања вуковарске 204. бригаде, скинуте са зграда, док је она на седишту Полицијске станице Вуковар разбијена, па истога дана замењена новом.

Табле које су предате градоначелнику Пенави у међувремену је преузела полиција и проследила их Општинском државном тужилаштву, а они их вратили њиховим власницима, који ће их сада вратити на прочеља зграда Канцеларије државне управе, Жупанијског и Општинског државног тужилаштва, као и Жупанијског и Општинског суда.

Представник Канцеларије државне управе у Вуковарско-сремској жупанији Горан Бошњак наводи да су добили јасне инструкције ресорног министра Арсена Баука да врате таблу на прочеље зграде, јер за то не постоји никаква законска препрека.

"Наиме, Уставни суд је у својој одлуци истакао да се не смеју постављати нове табле, што не значи да се оне које су у том тренутку биле постављене смеју скидати. Дакле, ово што ћемо ми сада учинити није постављање нових табли, већ враћање старих које су на зградама биле и пре одлуке Уставног суда", објаснио је Бошњак.

Градоначелник Вуковара, пак, другачије тумачи ову ситуацију и у саопштењу позива Владу Хрватске да се "суздржи" од најављеног постављања двојезичних плоча у Вуковару до доношења Статута Града Вуковара, којим то питање треба бити уређено у складу са одлуком Уставног суда о питању двојезичности у том граду.

"Надам се да ће влада имати политичке и људске мудрости да не нарушава атмосферу посебног пијетета код грађанки и грађана Вуковара и целе Хрватске, које се сваким даном све више осећа с приближавањем 18. новембра - Дана сећања на жртву Вуковара 1991. године", поручио је Пенава, што је Бошњак назвао "политикантством и непотребним дизањем тензија".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја

09.10.2014 14:44

Ставите их вец једном себи у г..ицу. Изем ти дрзаву гдје свако мозе разбит таблу и ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

09.10.2014 15:13

Малој нацији Хитлерових и Павелићевих сљедбеника понестаје манебвварског простора да коње, убија, протјерује...па се окомила на ћирилицу. Све што је вриједило у тој парадржавици било је српско - од Тесле до спортиста, научника, књижевника...па чак и аутора њихове химне. У таквој ситуацији оболи се од комплекса ниже вриједности - ипак, бити Бечки коњушар - посебна је привилегија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа

09.10.2014 15:21

Ста вриједи када ће опет да их полупају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

09.10.2014 15:27

Врацају двојезицне табле а Србе протјерали.Боље вратите Србе на њихова вјецна огњиста.

ОДГОВОРИТЕ