U Vukovar vraćaju dvojezične table

Table s latinično-ćiriličnim natpisima na državnim ustanovama i institucijama u Vukovaru, koje su pre dve sedmice skinute sa šest zgrada i predate gradonačelniku Ivanu Penavi, narednih dana biće vraćene na zakonom predviđena mesta.

Region 09.10.2014 | 16:32
 U Vukovar vraćaju dvojezične table

Zagrebački dnevnik podseća da se radi o dvojezičnim tablama koje su 23. septembra, nakon obeležavanja osnivanja vukovarske 204. brigade, skinute sa zgrada, dok je ona na sedištu Policijske stanice Vukovar razbijena, pa istoga dana zamenjena novom.

Table koje su predate gradonačelniku Penavi u međuvremenu je preuzela policija i prosledila ih Opštinskom državnom tužilaštvu, a oni ih vratili njihovim vlasnicima, koji će ih sada vratiti na pročelja zgrada Kancelarije državne uprave, Županijskog i Opštinskog državnog tužilaštva, kao i Županijskog i Opštinskog suda.

Predstavnik Kancelarije državne uprave u Vukovarsko-sremskoj županiji Goran Bošnjak navodi da su dobili jasne instrukcije resornog ministra Arsena Bauka da vrate tablu na pročelje zgrade, jer za to ne postoji nikakva zakonska prepreka.

"Naime, Ustavni sud je u svojoj odluci istakao da se ne smeju postavljati nove table, što ne znači da se one koje su u tom trenutku bile postavljene smeju skidati. Dakle, ovo što ćemo mi sada učiniti nije postavljanje novih tabli, već vraćanje starih koje su na zgradama bile i pre odluke Ustavnog suda", objasnio je Bošnjak.

Gradonačelnik Vukovara, pak, drugačije tumači ovu situaciju i u saopštenju poziva Vladu Hrvatske da se "suzdrži" od najavljenog postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru do donošenja Statuta Grada Vukovara, kojim to pitanje treba biti uređeno u skladu sa odlukom Ustavnog suda o pitanju dvojezičnosti u tom gradu.

"Nadam se da će vlada imati političke i ljudske mudrosti da ne narušava atmosferu posebnog pijeteta kod građanki i građana Vukovara i cele Hrvatske, koje se svakim danom sve više oseća s približavanjem 18. novembra - Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine", poručio je Penava, što je Bošnjak nazvao "politikantstvom i nepotrebnim dizanjem tenzija".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ja

09.10.2014 14:44

Stavite ih vec jednom sebi u g..icu. Izem ti drzavu gdje svako moze razbit tablu i nista.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

09.10.2014 15:13

Малој нацији Хитлерових и Павелићевих сљедбеника понестаје манебвварског простора да коње, убија, протјерује...па се окомила на ћирилицу. Све што је вриједило у тој парадржавици било је српско - од Тесле до спортиста, научника, књижевника...па чак и аутора њихове химне. У таквој ситуацији оболи се од комплекса ниже вриједности - ипак, бити Бечки коњушар - посебна је привилегија...

ODGOVORITE
Name

Papa

09.10.2014 15:21

Sta vrijedi kada će opet da ih polupaju!!!

ODGOVORITE
Name

1389

09.10.2014 15:27

Vracaju dvojezicne table a Srbe protjerali.Bolje vratite Srbe na njihova vjecna ognjista.

ODGOVORITE