Пропаганда је да је Додик чувар Српске

Садашњи председник Републике Српске је вешто јавности Србије продао причу о Републици Српској као економски јачем делу БиХ, а чињенице су нажалост другачије.

Република Српска 08.10.2014 | 21:30
Пропаганда је да је Додик чувар Српске

Кампања за опште изборе који се у недељу одржавају у Босни и Херцеговини улази у завршницу, а како се дан одлуке приближава, заоштрава се реторика међу ривалима и у први план избијају дуго потискиване несугласице.

Када је реч о Републици Српској, са највише пажње се прати трка за председника овог ентитета, а два приступа су персонификована у политикама тренутног председника Милорада Додика и кандидата здружене опозиције окупљене око Српске демократске странке Огњена Тадића.

„Подсећам грађане да је иза нас девет година исте Савеза независних социјалдемократа и њиховог првог човека Милорада Додика. Након тог периода до изражаја све више долазе промашена, лажна обећања, а економија Републике Српске је данас таква да смо најсиромашнији део Европе. Имамо најмање пензије, најмање запослених и много проблема у свим секторима. За разлику од господина Додика, који свих ових година прича о независности РС, ја сам био спреман и да се као борац Војске РС борим за тај циљ, али да би Српска икада кренула тим путем најпре мора да се економски стабилизује и стане на своје ноге. То Додик није у стању да уради јер је он и прави узрок већине наших економских и социјалних проблема”, каже у разговору за „Политику” Огњен Тадић.

Кажете да је РС најсиромашнија у Европи. Тај је став у великој супротности са оним често понављаним изјавама да је РС у ствари развијенији део БиХ, много напреднији од Федерације.

“Господин Додик је вешто јавности Србије продао причу о РС као економски јачем делу БиХ. Чињенице су нажалост другачије. Сам град Сарајево је неупоредиво богатији него цела РС, са много више новца у оптицају, што обезбеђује привредну активност. Да не говоримо о томе колико је западна Херцеговина одмакла у развоју, пре свега у области трговине. Имамо сличне природне и људске претпоставке, које су нажалост у РС погрешно организоване, препуштене партијском менаџменту и пљачкама. Због свега тога су ефекти рада људу у РС знатно мањи него у Федерацији БиХ. То се види и на стандарду у вези и са пензијама и са платама, сасвим свеједно”.

Критичари вам замерају да у локалним местима где сте на власти постоје исти проблеми које спочитавате СНСД-у на републичком нивоу – непотизам и корупција.

“Када ми говоримо о непотизму говоримо о томе да је ћерка господина Додика шефица кабинета једног од министара. Говоримо о томе да је син премијерке РС Жељке Цвијановић потпуно преко реда запослен у компанију „Електропренос” оставивши иза себе чак и неке докторе наука. Говоримо и о томе да је саветник члана Председништва БиХ његов зет. Кад Небојша Радмановић недељом седне са ужом фамилијом за породични ручак, за тим столом седи четворо високих државних функционера. Најочитији примери непотизма јесу у вези су са врхом Додиковог СНСД-а који доживљава РС као своју приватну имовину и тако се понаша у сваком смислу, па и у области запошљавања”.

Често се међутим каже да је Додик браник РС и да ће она нестати уколико он буде поражен.

“То је обична пропаганда. Да се слушао господин Додик РС никада не би ни настала. Ја сам 1990. био на оснивачкој скупштини СДС-а, а он је био на оснивачкој скупштини странке Анте Марковића. Ја сам 1992. узео пушку и борио се за РС, а он је био посланик који је гласао за Венс-Овенов план који је значио укидање РС. После рата, 1996. ја сам се вратио школовању и посветио здравој националној политици, а он је са странцима на тенковима Сфора рушио институције РС и преузимао власт. Каснијих година док је мени био забрањен политички рад, он је био миљеник међународне заједнице. Сад се налазимо у једној доста чудној фази да стално слушамо Додикову причу о заштити РС, а у исто време видимо да Српска не може да одговори ни најосновнијим захтевима свог становништва. На крају крајева, поплаве су показале све. Наравно да не кривим Додика за поплаве, али су у тим тренуцима на површину испливале све слабости РС. Замислите да нас је неко напао па да смо тада схватили да је РС потпуно сиромашна, да у њеним благајнама нема ништа, да су робне резерве потпуно празне, да је полиција неорганизована и да институције не могу да комуницирају чак ни о најосновнијим питањима”.

С обзиром на однос Бањалуке и Београда, морам да вас питам какав је ваш однос са Александром Вучићем? Да ли сте његов фаворит на изборима као што се спекулише?

“Александра Вучића познајем 22 године и кроз то време смо сарађивали и изградили пријатељство. Не бих рекао да сам његов фаворит као председника Владе Србије, али наш однос се мери толико добрим односима како у политици тако и ван ње – да би ме изненадило ако му не би било драго када победим на овим изборима.”

Недавно је дошло до једног испада омладине ваше странке која је на званичном профилу на „Фејсбуку” Емиру Кустурици честитала Курбан-бајрам. Уследило је прилично немушто објашњење неких функционера СДС-а. Какав је ваш став о томе?

“Ми градимо тезу о народу у РС, и то су сви грађани без обзира на своју националну и верску припадност. Што се нас тиче, господин Кустурица је добродошао у тај образац. Овде се не ради о томе да коментаришемо однос неког појединца према Кустурици, јер би то значило улазак у неку приватну сферу. На исти начин је господин Кустурица пре неколико дана у Требињу рекао за мене да не може да замисли да сам ја члан Младе Босне, а да може да замисли да је члан Милорад Додик. Ја морам да питам на основу чега не може да замисли мене кад сам ја био члан својеврсног наставка Младе Босне 1990. године кад је Додик био код Анте Марковића. Када прође ера Милорада Додика, који третира грађане као недовољно интелигенте уз песму испод шатора, онда ће и човек попут Кустурице са својим реномеом и стилом имати прилику да буде један од водећих људи у креацији новог модела понашања у РС који ће бити европски и цивилизован као што је научио у Паризу и другим светским одредиштима”.


Извор: Политика
Београд

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

СРБИН

08.10.2014 19:31

То је празна прича!!!!Нас ПРЕДСЕДНИК ЈЕ ОГЊЕН ТАДИЋ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не смарај

08.10.2014 19:39

Додик издајник,довео хохстаплере који су покуповали фирме за ниста,онда пљацка истих..ПРОМЈЕНА и целије у Зеници !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузла

08.10.2014 19:42

Јасан коментар будуцег пресједника РЕПУБЛИКЕ господина са слике ОГЊЕНА ТАДИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода.

08.10.2014 19:42

Ако је он чувар,јадна нам мајка,па ко је онда разара,ако је он овако чува?Немој Миле више да нас чуваш,што то више радиш,то је нама све већа беда.Него ти фино својом лајковачком пругом,хајде полако у прошлост ,заједно са својим сатрапима..па тамо негдје у паклу,испод неког шатора,запјевај мало ,кућа,до куће,а у кући никога и ничега.То ће бити главни хит у деветом кругу пакла.Збогóм Миле,не брини за пругу. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнезево

08.10.2014 19:47

Цува је онолико колико колико је цувао од 1992 па до 1995 лако је глумити сада Карадзица и Младица и то је брука за насе две светиње и јос много светиња насих које су у хагу које је Баја из лактаса смјестио да би мого да обезбеди егзистенцију и за своје прапраунуце.А све уз помоц ови наси Бранковица.Историја се понавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пчелица Маја

08.10.2014 19:50

Свака част Огњене,умјерен,културан и паметан као и увијек!!!Са срећом у недјељу и до побједе!!!Уз тебе је сав нормалан свијет који мисли својом главом!!!!!т

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобатовци

08.10.2014 19:50

Пуно сте јадни а потврда це бити у недељу убједљивом побједом СНСД-а и дозивотног преседника Милорадоа Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

08.10.2014 19:54

Какав господин је Огњен Тадиц. Процитајте само одговор за Емира ,ста мисли о њему иако се овај показао као Бајина слуга. Огњене 13-ог се будимо са тобом као предсјеником РС ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

угт

08.10.2014 20:03

Јел то знаци да це Кустурица опет харати по РС ако Огњен побиједи?Оги реце да це ако он буде председник Куста имати прилику итд..Оги,ако то урадис никада висе за СДС не гласам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

08.10.2014 20:24

Кустурицу треба процесуирати, заједно са лакташким рудоњон, а не да туда мешетари и завађа народ та слина од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

08.10.2014 20:29

Младо босанци са којим тако волите да се поредите су носили оружје и пуцали у непријатеља, и били спремни да погину за своју земљу. А шта стенти немања и милорад додик? Збрисали у иностранство чим је прва пушка опалила! Кога ви више лазете скотови једни?! Је ли ви стварно мислите да смо сви ми брави?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска је рекла вецерас

08.10.2014 20:49

Огњен Тадиц предсједник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

08.10.2014 21:10

Огњен је побједник 100% ту смо нацисто само тако настави пресједнице свих нас !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави цовек на право место

08.10.2014 21:12

Цини ми се да је огњен не искварен и добар цовек који це постовати закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

08.10.2014 21:27

У србији никад нису знали ста се стварно десава у рс.знаце за пар дана.оги је краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

08.10.2014 23:01

Људи попут родила спирица Новица Радмановић дјомбица радојицица цвиј сановицке скрбница и био би овај списак још много већи морају да оду морају да се процесуирају да им се одузме имовина отпусте нереално запослена фамилија а на сцену морају да додају не корумпирани људи људи без досјеа а ја таке горе наведени тако к сазнити да им и пето кољено испаста се рад це ово ли цит на несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

гром

09.10.2014 06:51

Ако је моја дуса у Милетовим сакама нек је пуста да умрем а није ме бранио кад је требало него сам ја са својим саборцима бранио ово мало земље док се за њега зна ста је радио и гдје је био и сад он као нас брани хвала Миле ,али немој висе молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИлос

09.10.2014 12:20

Ма он је људи он је цувар насих пара сто су покрали, а послије избора вратити опљацкано у будзет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

09.10.2014 15:21

Тако је , ем је прави српски патриота ем се залаже за европске вриједности. Напријед Тадић

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивица бјелогрлиц

10.10.2014 01:23

Мој град Фоча !Ко је то чувар мога града? Моји погинули саборци,а међу њима живима није био Додик или њему слични !Он је обична тараба која лети хеликоптером,још данас и нема више !

ОДГОВОРИТЕ