Вучић: Најбољи извештај у региону, подршка САД

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је извештај Европске комисије о напретку Србије бољи од свих осталих извештаја у региону, додајући и да потпредседник САД Џозеф Бајден има веома изражено поштовање према Србији, њеном руководству и ономе што раде.

Србија 08.10.2014 | 10:50
Вучић: Најбољи извештај у региону, подршка САД

"Када разговарам са Себастијаном Курцом не могу да сакријем осмех. Ово што сам уморан, уморан сам од дводневног пажљивог читања извештаја - требало ми је 12 сати да га прочитам и после сам још 12 сати пажљиво радио на извештају, па ако и имам подочњаке имам их од извештаја", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским министром спољних послова.

Када је реч о разговору са америчким потпредседником Бајденом, Вучић је рекао да су његове речи биле много љубазније и лепше и више тога доброг говориле о Србији од онога што је достављено медијима у саопштењу, додајући да је Србија веома захвална САД на подршци реформама у Србији.

На питање да ли је Аустрија дала више помоћи након поплава него Русија, Вучић је рекао да Србија поштује сваку земљу и да су Руси веома брзо послали спасиоце, али да је Аустрија дала више помоћи за санирање штете од поплава.

Он је поновио и да су највише помоћи упутиле УАЕ, Аустрија и Норвешка, као и Јапан.
Вучић је такође рекао да ће руски председник Владимир Путин 16. октобра посетити Србију, која се "не стиди када о томе говори, већ се напротив, поноси својом антифашистичком борбом".

Вучић је захвалио Аустрији на свесрдној помоћи коју је та земља упутила Србији након катастрофалних поплава и уједно на подршци коју даје Србији на њеном европском путу.

Вучић је навео да захваљује Аустрији као држави али и њеним банкама, институцијама, хуманитарним организацијама које су притекле у помоћ Србији.

"Желео бих да нагласим да је Аустрија једна од три земље која је највише помогла обнову Србије уз УАЕ и Норвешку", рекао је Вуцицћ и додао да смо захвални не само на новцу који је упућен већ и Каритасу на помоћи за 205 породица...као и на помоћи упућеној и БиХ, односно целом региону.

Он је захвалио и на подршци тамошњег Црвеног крста од 1.700 000 евра, које треба да прођу процедуру и да се реши питање ПДВ како би тај новац стигао.

"Вечерас ћи имати част да ми гост на вечери буде пријатељ Себастијан Курц који нам даје огромну подршку на европском путу. Поручујем му да ће кад буде дошло то време Србија увек бити њему подршка и гласаће за њега", рекао је Вучић.

Он је захвалио и медијској кући Курир која је скупила пола милиона евра за помоћ Србији и БиХ.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да посета руског председника Владимира Пуитина Београду неће нашкодити односима Србије и ЕУ.

"Позиција Србије је јасна. Сасвим јасно, премијер Србије Александар Вучић и грађани Србије су на путу ка ЕУ и то је оно што се рачуна", рекао је Курц.

Председник Русије Владимир Путин долази у посету Србији 16. октобра, где ће присуствовати и војној паради поводом обележавања 70. година од ослобођења Београда.

Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар