Vučić: Najbolji izveštaj u regionu, podrška SAD

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bolji od svih ostalih izveštaja u regionu, dodajući i da potpredsednik SAD Džozef Bajden ima veoma izraženo poštovanje prema Srbiji, njenom rukovodstvu i onome što rade.

Srbija 08.10.2014 | 10:50
Vučić: Najbolji izveštaj u regionu, podrška SAD

"Kada razgovaram sa Sebastijanom Kurcom ne mogu da sakrijem osmeh. Ovo što sam umoran, umoran sam od dvodnevnog pažljivog čitanja izveštaja - trebalo mi je 12 sati da ga pročitam i posle sam još 12 sati pažljivo radio na izveštaju, pa ako i imam podočnjake imam ih od izveštaja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom spoljnih poslova.

Kada je reč o razgovoru sa američkim potpredsednikom Bajdenom, Vučić je rekao da su njegove reči bile mnogo ljubaznije i lepše i više toga dobrog govorile o Srbiji od onoga što je dostavljeno medijima u saopštenju, dodajući da je Srbija veoma zahvalna SAD na podršci reformama u Srbiji.

Na pitanje da li je Austrija dala više pomoći nakon poplava nego Rusija, Vučić je rekao da Srbija poštuje svaku zemlju i da su Rusi veoma brzo poslali spasioce, ali da je Austrija dala više pomoći za saniranje štete od poplava.

On je ponovio i da su najviše pomoći uputile UAE, Austrija i Norveška, kao i Japan.
Vučić je takođe rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin 16. oktobra posetiti Srbiju, koja se "ne stidi kada o tome govori, već se naprotiv, ponosi svojom antifašističkom borbom".

Vučić je zahvalio Austriji na svesrdnoj pomoći koju je ta zemlja uputila Srbiji nakon katastrofalnih poplava i ujedno na podršci koju daje Srbiji na njenom evropskom putu.

Vučić je naveo da zahvaljuje Austriji kao državi ali i njenim bankama, institucijama, humanitarnim organizacijama koje su pritekle u pomoć Srbiji.

"Želeo bih da naglasim da je Austrija jedna od tri zemlje koja je najviše pomogla obnovu Srbije uz UAE i Norvešku", rekao je Vucicć i dodao da smo zahvalni ne samo na novcu koji je upućen već i Karitasu na pomoći za 205 porodica...kao i na pomoći upućenoj i BiH, odnosno celom regionu.

On je zahvalio i na podršci tamošnjeg Crvenog krsta od 1.700 000 evra, koje treba da prođu proceduru i da se reši pitanje PDV kako bi taj novac stigao.

"Večeras ći imati čast da mi gost na večeri bude prijatelj Sebastijan Kurc koji nam daje ogromnu podršku na evropskom putu. Poručujem mu da će kad bude došlo to vreme Srbija uvek biti njemu podrška i glasaće za njega", rekao je Vučić.

On je zahvalio i medijskoj kući Kurir koja je skupila pola miliona evra za pomoć Srbiji i BiH.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas da poseta ruskog predsednika Vladimira Puitina Beogradu neće naškoditi odnosima Srbije i EU.

"Pozicija Srbije je jasna. Sasvim jasno, premijer Srbije Aleksandar Vučić i građani Srbije su na putu ka EU i to je ono što se računa", rekao je Kurc.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u posetu Srbiji 16. oktobra, gde će prisustvovati i vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godina od oslobođenja Beograda.

Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar