Ф1: Удес Бјанкија - несрећан случај!

Жил Бјанки бори се за живот после тешког удеса на трци на Сузуки, а портпарол Велике награде Јапана истиче да организатори не сносе одговорност за тај инцидент већ је у питању "несрећан случај".

Остали спортови 08.10.2014 | 09:15
Ф1: Удес Бјанкија - несрећан случај!

Жил Бјанки налази се у вештачки изазваној коми после тешког удеса у недељу на трци Формуле 1 за Велику награду Јапана.

Возач Марусије налатео је на специјално возило које је уклањало болид Адријана Сутила, који је круг пре тога изелетео са стазе.

Извештач енглеског Скај спорта пренео је да је портпарол Међународне аутомобилске федерације (ФИА) Матео Бонћани новинарима испред болнице у Јокаичију потврдио јутрос да је млади возач и даље у критичном, али стабилном стању. Он је додао да је Жил у коми, да дише уз помоћ респиратора, као и да није имао другу операцију, како су пренели поједини француски медији.

Осим родитеља Жила Бјанкија у болницу је стигао и Жерар Сајан, специјалисте за повреде главе и лекар који је бринуо о здравственом стању Михаела Шумахера након тешке несреће на скијању у Француској, због које је више од шест месеци провео у индукованој коми.

Организатори Велике награде Јапана огласили су се после удеса и саопштили да не сносе одговорност за несрећу француског возача.

"После инцидента који је доживео Сутил организатори су истакли дуплу жуту заставицу, што значи да возачи морају да успоре толико да буду у стању да одмах зауставе возило ако је неопходно. На несрећу, Бјанки је по влажној стази налетео на задњи део возила које је било ангажовано на уклањању Сутиловог болида што је свакако несрећан случај", рекао је портпарол стазе у Сузуки Масамиши Мјазаки.

"Киша је падала, стаза је била мокра, али не толико јако да би трка била прекинута и сви који су одлучивали о томе били су сложни у тој оцени", додао је Мјазаки.

ФИА је одмах покренула истрагу поводом тешког удеса Бјанкија, највећег од 2009. године, када је Бразилац Фелипе Маса доживео скоро фаталне повреде главе на трци у Мађарској.

Маса се потпуно опоравио од те несреће и у недељу је на стази у Сузуки возио за Вилијамс.

Возачи су замољени да се суздрже од коментарисања инцидента док не буде завршена истрага.

"Веома је тешко да коментиришем шта се догодило на стази Сузука. Сваки детаљ несреће биће испитан и видећемо како ће се све након тога одвијати и какве ћемо кораке предузети поводом безбедности возача", изјавио је први човек Ф1 Берни Еклстон.

Коментари / 0

Оставите коментар