F1: Udes Bjankija - nesrećan slučaj!

Žil Bjanki bori se za život posle teškog udesa na trci na Suzuki, a portparol Velike nagrade Japana ističe da organizatori ne snose odgovornost za taj incident već je u pitanju "nesrećan slučaj".

Ostali sportovi 08.10.2014 | 09:15
F1: Udes Bjankija - nesrećan slučaj!

Žil Bjanki nalazi se u veštački izazvanoj komi posle teškog udesa u nedelju na trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana.

Vozač Marusije nalateo je na specijalno vozilo koje je uklanjalo bolid Adrijana Sutila, koji je krug pre toga izeleteo sa staze.

Izveštač engleskog Skaj sporta preneo je da je portparol Međunarodne automobilske federacije (FIA) Mateo Bonćani novinarima ispred bolnice u Jokaičiju potvrdio jutros da je mladi vozač i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju. On je dodao da je Žil u komi, da diše uz pomoć respiratora, kao i da nije imao drugu operaciju, kako su preneli pojedini francuski mediji.

Osim roditelja Žila Bjankija u bolnicu je stigao i Žerar Sajan, specijaliste za povrede glave i lekar koji je brinuo o zdravstvenom stanju Mihaela Šumahera nakon teške nesreće na skijanju u Francuskoj, zbog koje je više od šest meseci proveo u indukovanoj komi.

Organizatori Velike nagrade Japana oglasili su se posle udesa i saopštili da ne snose odgovornost za nesreću francuskog vozača.

"Posle incidenta koji je doživeo Sutil organizatori su istakli duplu žutu zastavicu, što znači da vozači moraju da uspore toliko da budu u stanju da odmah zaustave vozilo ako je neophodno. Na nesreću, Bjanki je po vlažnoj stazi naleteo na zadnji deo vozila koje je bilo angažovano na uklanjanju Sutilovog bolida što je svakako nesrećan slučaj", rekao je portparol staze u Suzuki Masamiši Mjazaki.

"Kiša je padala, staza je bila mokra, ali ne toliko jako da bi trka bila prekinuta i svi koji su odlučivali o tome bili su složni u toj oceni", dodao je Mjazaki.

FIA je odmah pokrenula istragu povodom teškog udesa Bjankija, najvećeg od 2009. godine, kada je Brazilac Felipe Masa doživeo skoro fatalne povrede glave na trci u Mađarskoj.

Masa se potpuno oporavio od te nesreće i u nedelju je na stazi u Suzuki vozio za Vilijams.

Vozači su zamoljeni da se suzdrže od komentarisanja incidenta dok ne bude završena istraga.

"Veoma je teško da komentirišem šta se dogodilo na stazi Suzuka. Svaki detalj nesreće biće ispitan i videćemo kako će se sve nakon toga odvijati i kakve ćemo korake preduzeti povodom bezbednosti vozača", izjavio je prvi čovek F1 Berni Eklston.

Komentari / 0

Ostavite komentar