Пет услова за чланство у ЕУ

САРАЈЕВО - Уочи објављивања нових извјештаја о напретку Европска комисија за проширење сутра ће објавити сет извјештаја о напретку држава ка чланству у Европској унији, укључујући и Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 07.10.2014 | 10:16
Пет услова за чланство у ЕУ

Како пише Дневни аваз, иако се садржај извјештаја до саме објаве крије од јавности, апсолутно је очекивано да наша земља од кључних европских званичника добије најгоре оцјене, с обзиром на то да је једина држава која је у овом процесу, а ко ја није остварила никакав напредак.

Такви су и дојмови у Бриселу, гдје ријетко ко спомиње БиХ у контексту проширења, које је и као процес добило жесток ударац при доласку нове Европске комисије, са Јеан-Цлаудеом Јунцкером на челу.

Нови лидер ЕК најавио је паузу у проширењу од пет година. Но, упркос томе, у Бриселу настављају рад на припреми држава које желе постати чланице. 

Јуче је, уочи објаве извјештаја, Европска комисија објавила пет услова које свака држава мора испунити, а који укључују владавину закона и борбу против корупције.

''Владавина закона у срцу је процеса проширења. Земље које желе приступити ЕУ морају се прво посветити питањима попут реформе правосуђа и борбе против организираног криминала и корупције'', наводе из ЕК.

Одлазећа Европска комисија сутра ће усвојити извјештаје о напретку и пакет за наставак проширења, а јавности ће га представити досадашњи комесар за проширење Стефан Фуеле који одлази с функције.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Василије

07.10.2014 09:07

Знају добро у ЕУ шта је нас довели до просјачког штапа:безакоње,криминал неслућених размјера и исто толика корупција.Зато под хитно мијењати актуелну власт,не због захтјева ЕУ,него због нас самих-сиромашног народа исте такве земље!Сигуран сам да се послије ове седмице РС,са Огњеном Тадићем,кренуту у бољи живот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

07.10.2014 09:24

НАМА НЕ ТРЕБА ЕУ ПОД ОВИМ УСЛОВИМА.ВЛАСТ СЕ БОРИ ДА ТО ОСТВАРИ

ОДГОВОРИТЕ