Pet uslova za članstvo u EU

SARAJEVO - Uoči objavljivanja novih izvještaja o napretku Evropska komisija za proširenje sutra će objaviti set izvještaja o napretku država ka članstvu u Evropskoj uniji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina 07.10.2014 | 10:16
Pet uslova za članstvo u EU

Kako piše Dnevni avaz, iako se sadržaj izvještaja do same objave krije od javnosti, apsolutno je očekivano da naša zemlja od ključnih evropskih zvaničnika dobije najgore ocjene, s obzirom na to da je jedina država koja je u ovom procesu, a ko ja nije ostvarila nikakav napredak.

Takvi su i dojmovi u Briselu, gdje rijetko ko spominje BiH u kontekstu proširenja, koje je i kao proces dobilo žestok udarac pri dolasku nove Evropske komisije, sa Jean-Claudeom Junckerom na čelu.

Novi lider EK najavio je pauzu u proširenju od pet godina. No, uprkos tome, u Briselu nastavljaju rad na pripremi država koje žele postati članice. 

Juče je, uoči objave izvještaja, Evropska komisija objavila pet uslova koje svaka država mora ispuniti, a koji uključuju vladavinu zakona i borbu protiv korupcije.

''Vladavina zakona u srcu je procesa proširenja. Zemlje koje žele pristupiti EU moraju se prvo posvetiti pitanjima poput reforme pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije'', navode iz EK.

Odlazeća Evropska komisija sutra će usvojiti izvještaje o napretku i paket za nastavak proširenja, a javnosti će ga predstaviti dosadašnji komesar za proširenje Stefan Fuele koji odlazi s funkcije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vasilije

07.10.2014 11:07

Znaju dobro u EU šta je nas doveli do prosjačkog štapa:bezakonje,kriminal neslućenih razmjera i isto tolika korupcija.Zato pod hitno mijenjati aktuelnu vlast,ne zbog zahtjeva EU,nego zbog nas samih-siromašnog naroda iste takve zemlje!Siguran sam da se poslije ove sedmice RS,sa Ognjenom Tadićem,krenutu u bolji život!

ODGOVORITE
Name

vuper

07.10.2014 11:24

NAMA NE TREBA EU POD OVIM USLOVIMA.VLAST SE BORI DA TO OSTVARI

ODGOVORITE