Естрада на удару порезника

Естрадна сцена могла би у наредним месецима да претрпи озбиљне пореске ударе, након чега би јавност коначно сазнала да ли је тачно да се у овим круговима годишње утаји и до 87 милиона евра пореза.

Србија 06.10.2014 | 14:42
Естрада на удару порезника

Наиме, први порезник Србије Марко Маринковић најавио је да се креће у унакрсно испитивање имовине и прихода естрадних личности. Тако ће постати јасно на који начин наше звезде себи омогућују велелепне виле, луксузна возила, накит и гардеробу, а истовремено тврде да регуларно измирују своје пореске обавезе на гостовањима у иностранству или у Србији.

- Ми ћемо у наредном периоду контролисати физичка лица која приходе остварују јавним уметничким наступима. Посебну пажњу  обратићемо и на њихову имовину, и уколико није у складу са пријављеним приходима, може им бити одузета - најавио је Маринковић.

Према новом закону о пореском поступку, сви који нису платили порез могу да очекују одузимање имовине или блокирање рачуна у банци. Адвокат Владимир Бељански објашњава да одузимању имовине претходи кривични поступак због евентуалне пореске утаје.

- Тек након тога, уколико се утврди да је имовина стечена кривичним делом, може се разматрати одузимање тако стечене имовине осуђеном лицу - објашњава Бељански.Бивши директор Пореске управе Драгутин Радосављевић истиче да је порезницима потребна помоћ и других државних органа и истиче да општине које на својој територији имају атрактивне дестинације које привлаче велики капитал - попут Чајетине због Златибора, Рашке, на чијој је територији Копаоник, као и Београд - поседују податке о имовини најбогатијих грађана Србије.

- Кад се нешто хоће, то се може, зависи од тога да ли држава то подржава или не. Потребна је сарадња МУП, Републичког геодетског завода и локалних самоуправа, које поседују податке о томе колико квадратних метара стамбеног и пословног простора и земљишта појединци поседују, као и ко су власници скупоцених аутомобила преко 3.000 кубика. Тај попис може да се направи врло брзо. Лица која имају велику имовину има око 100.000, али је порез на имовину од 2009. године прешао на локалне самоуправе, које сада убиру 100 одсто прихода од пореза - истиче Радосављевић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

коначно

06.10.2014 12:52

Па дали је то могуће да ми сви плаћамо Порезе а да њих нико и не контролише.Е сад ће њима Вучко да покаже како зеко кући долази па да се не прсе више са тим Вилама и Луксузом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

06.10.2014 13:31

Само оперозавати, него шта. Дођу овде и за два сата узимају од 6000.00 € и више. Ни најгори естрадни дрекавас неће да дође испод 3000 еурића. После се врате у Србију и просипају памет. Питајте Цецилију колико ће узети за ускоро најављено гостовање у Цириху... Још кад остарае траже националне пензије. Брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а цеца

06.10.2014 16:04

У Аусралији прицају да је узела 300 хиљада долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хд

06.10.2014 17:04

Гледај само ову слику исто као неке порноглумице. Залосно ко су све идоли омладини. Куда иде овај свијет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

06.10.2014 17:52

Ово је страшно шта ми слушамо и шта плаћамо и ко су идоли младим људима треба добро да се преиспитамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домана

06.10.2014 18:26

Ста су цекали до сада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

06.10.2014 20:12

њихове паре, то смо ми њима дали, да би се они могли сепурити овако. ако им ми не дамо, бице социјално угрозени.

ОДГОВОРИТЕ