Четрнаест година од "5.октобра" у Србији

Навршава се 14 година од петооктобарских догађаја 2000, када је након масовних демонстрација присталица Демократске опозиције Србије (ДОС) с власти отишао дотадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.

Србија 05.10.2014 | 12:19
Четрнаест година од "5.октобра" у Србији

Грађани су на позив лидера ДОС-а, а након што је Изборна комисија оспорила победу њиховог кандидата
Војислава Коштунице на изборима 24. септембра, почели да се окупљају на простору испред здања Дома Народне скупштине и то је потрајало неколико дана.

У међувремену, лидери ДОС-а, али и више других релевантних чинилаца, инсистирали су на томе да је Коштуница победио већ у првом кругу противкандидата Милошевића, док је Изборна комисија саопштила да је кандидат ДОС-а освојио 49 одсто гласова, због чега је најављен наредни круг гласања.

Прваци ДОС-а су то одбацили, народ се и даље свакодневно окупљао, а уследио је и позив на генерални штрајк који је кулминирао протестом рудара у Колубари.

Паралелно с председничким изборима тог септембра 2000. одржани су и избори за тадашњу Савезну Скупштину и Скупштину Војводине и на свима је надмоћно победио ДОС. Протест који је затим одржан у центру Београда био је најмасовнији од почетка деведестих година, мада постоје опречна тумачења
броја присутних.

Између осталог, у главни град су тог дана, 5. октобра, дошли организовано и масовно људи из унутрашњости који су подржавали тадашњи ДОС.

Иако је полиција настојала да некако заустави или омете колоне које су се упутиле ка Београду, све су блокаде на крају биле пробијене. Масовни упад демонстраната у здање тадашње Савезне скупштине, у
више таласа, уследио је тог 5. октобра негде после 15 часова, када је заузета и оближња полицијска станица у Улици мајке Јевросиме, у којој је било смештено одељење МУП-а за општину Стари град. Паралелно је у више налета дошло до напада на оближњу зграду РТС-а, где је запаљено приземље, а пожар се проширио и на спрат.

То поподне испред зграде РТС-а биће упамћено и по доласку багеристе Џоа, који се придружио демонстантима улетевши у приземље зграде у Таковској и тако постао један од симбола Петог октобра.

Полиција је пружила отпор, који је на крају сломљен.Између осталог, из правца Таковске је до платоа између Скупштине и зграде Телевизије и Поште пристигао и конвој оклопних возила, у којима су, како се касније сазнало, били припадници Јединице за специјалне операције Службе државне безбедности, али они нису интервенисали.

Милошевић се коначно током наредног дана обратио јавности када је саопштио да је претрпео изборни пораз, чему је претходио његов разговор с Коштуницом.

Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине, који су заседали у Сава центру.Према подацима који су саопштени, Коштуница је на септембарским изборима 2000. године добио 2.470.304, односно 50,24 одсто гласова, а Милошевић 1.826.799, или 37,15 одсто гласова.

Током петооктобарских немира повређено је више од шездесет грађана, а двоје је страдало, Јасмина Јовановић која је погинула након што је пала под багер и Момчило Стакић, који је умро након срчаног удара.

Децембра исте године одржани су ванредни републички избори.


Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СС

05.10.2014 10:32

Аха, и гдје Коштуница данас? Зашто је данас народу боље? Гдје су остали актери којима је народ дао подршку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Револуција

05.10.2014 10:36

Ма да се ми позабавимо нашом (р)еволуцијом 12. октобра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

05.10.2014 10:37

Како дје Костуњави!! Па одрадио посао,дала му Удба милијарде и сад у хладовини. Није луд па да заврси као херцеговац Сесељ и полу босанац Дјиндјиц.... Костуњави уновцио све а онда се повукао. Све је Србијанцу око пара а не око дрзаве! Они и не знају ста је дрзава... они немају ни куцу, ни породицу а камоли дрзаву! Србијанац све сто прица то је параван а права прица је прица око пара и како покрасти дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

05.10.2014 10:38

Исти сценарио и нас цека ако СНСД и крими братија покраду изборе ето опстег рата на улицама. Не дај бозе да то ураде јер ја с ким год прицам казе да це гласати за промјене теко да би та крадја била посљедњи криминал ових бездусника. ОПОЗИЦИЈО НАПРИЈЕД ДО ОСЛОБОДЈЕЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.10.2014 15:25

Тако то раде "демократе" под диригентском "палицом" Њемачке. Цјеним Коштуницу и мислим да је он са жртвено јагње осталих проданих душа које ће доћи на власт. Замислите "човјека" који моли НАТО да му бомбардују земљу. Колико су милијарди покрали ови до Вучића то само птичице знају. Баш је Србија процветала после 5-ог октобра! Ове демократе су направиле државни удар и нису дале други круг гласања. Баш ми то личи нешто на Украјину. Питам се што?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добровољац 1991

05.10.2014 19:55

Пшравићемо ми Слобо од блата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

05.10.2014 20:26

Који смо ми идиоти, мало нам је рата па би једни на друге. Имају избори па нека народ одлучи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

05.10.2014 21:32

Златан је Сесељ.

ОДГОВОРИТЕ