Četrnaest godina od "5.oktobra" u Srbiji

Navršava se 14 godina od petooktobarskih događaja 2000, kada je nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS) s vlasti otišao dotadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Srbija 05.10.2014 | 12:19
Četrnaest godina od "5.oktobra" u Srbiji

Građani su na poziv lidera DOS-a, a nakon što je Izborna komisija osporila pobedu njihovog kandidata
Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra, počeli da se okupljaju na prostoru ispred zdanja Doma Narodne skupštine i to je potrajalo nekoliko dana.

U međuvremenu, lideri DOS-a, ali i više drugih relevantnih činilaca, insistirali su na tome da je Koštunica pobedio već u prvom krugu protivkandidata Miloševića, dok je Izborna komisija saopštila da je kandidat DOS-a osvojio 49 odsto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasanja.

Prvaci DOS-a su to odbacili, narod se i dalje svakodnevno okupljao, a usledio je i poziv na generalni štrajk koji je kulminirao protestom rudara u Kolubari.

Paralelno s predsedničkim izborima tog septembra 2000. održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobedio DOS. Protest koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka devedestih godina, mada postoje oprečna tumačenja
broja prisutnih.

Između ostalog, u glavni grad su tog dana, 5. oktobra, došli organizovano i masovno ljudi iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene. Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u
više talasa, usledio je tog 5. oktobra negde posle 15 časova, kada je zauzeta i obližnja policijska stanica u Ulici majke Jevrosime, u kojoj je bilo smešteno odeljenje MUP-a za opštinu Stari grad. Paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu RTS-a, gde je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.

To popodne ispred zgrade RTS-a biće upamćeno i po dolasku bageriste Džoa, koji se pridružio demonstantima uletevši u prizemlje zgrade u Takovskoj i tako postao jedan od simbola Petog oktobra.

Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen.Između ostalog, iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, ali oni nisu intervenisali.

Milošević se konačno tokom narednog dana obratio javnosti kada je saopštio da je pretrpeo izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom.

Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine, koji su zasedali u Sava centru.Prema podacima koji su saopšteni, Koštunica je na septembarskim izborima 2000. godine dobio 2.470.304, odnosno 50,24 odsto glasova, a Milošević 1.826.799, ili 37,15 odsto glasova.

Tokom petooktobarskih nemira povređeno je više od šezdeset građana, a dvoje je stradalo, Jasmina Jovanović koja je poginula nakon što je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je umro nakon srčanog udara.

Decembra iste godine održani su vanredni republički izbori.


Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

СС

05.10.2014 10:32

Аха, и гдје Коштуница данас? Зашто је данас народу боље? Гдје су остали актери којима је народ дао подршку?

ODGOVORITE
Name

Revolucija

05.10.2014 10:36

Ma da se mi pozabavimo našom (r)evolucijom 12. oktobra?

ODGOVORITE
Name

heo

05.10.2014 10:37

Kako dje Kostunjavi!! Pa odradio posao,dala mu Udba milijarde i sad u hladovini. Nije lud pa da zavrsi kao hercegovac Seselj i polu bosanac Djindjic.... Kostunjavi unovcio sve a onda se povukao. Sve je Srbijancu oko para a ne oko drzave! Oni i ne znaju sta je drzava... oni nemaju ni kucu, ni porodicu a kamoli drzavu! Srbijanac sve sto prica to je paravan a prava prica je prica oko para i kako pokrasti drzavu.

ODGOVORITE
Name

bluka

05.10.2014 10:38

Isti scenario i nas ceka ako SNSD i krimi bratija pokradu izbore eto opsteg rata na ulicama. Ne daj boze da to urade jer ja s kim god pricam kaze da ce glasati za promjene teko da bi ta kradja bila posljednji kriminal ovih bezdusnika. OPOZICIJO NAPRIJED DO OSLOBODJENJA!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.10.2014 15:25

Tako to rade "demokrate" pod dirigentskom "palicom" Njemačke. Cjenim Koštunicu i mislim da je on sa žrtveno jagnje ostalih prodanih duša koje će doći na vlast. Zamislite "čovjeka" koji moli NATO da mu bombarduju zemlju. Koliko su milijardi pokrali ovi do Vučića to samo ptičice znaju. Baš je Srbija procvetala posle 5-og oktobra! Ove demokrate su napravile državni udar i nisu dale drugi krug glasanja. Baš mi to liči nešto na Ukrajinu. Pitam se što?

ODGOVORITE
Name

dobrovoljac 1991

05.10.2014 19:55

Pšravićemo mi Slobo od blata.

ODGOVORITE
Name

Srbi

05.10.2014 20:26

Koji smo mi idioti, malo nam je rata pa bi jedni na druge. Imaju izbori pa neka narod odluči.

ODGOVORITE
Name

Hercegovina

05.10.2014 21:32

Zlatan je Seselj.

ODGOVORITE