Нова сазнања о убиству гардиста

Адвокат породица убијених гардиста у Топчидеру Предраг Савић рекао је да је близу места где су они страдали пронађен скривени тунел.

Србија 05.10.2014 | 11:15
Нова сазнања о убиству гардиста

Поводом десете годишњице од страдања Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни на Топчидеру окупиле су се породице војника, а том приликом је Савић рекао да је на десетак метара од места где су они погинули 2004. године пронађен добро очувани, замаскирани тунел за који су раније у војсци тврдили да је трафо-станица.

Ни десет година од убиства родитељи убијених гардиста нико од надлежних није желео да прими, адвокати породица наглашавају да посебно сада имају јак разлог да открију ко стоји иза очигледног убиства двојице војника.

Адвокат је рекао да је то нови податак у јавности, а браниоцима је написана наредба да не смеју да помињу тајни улаз, јер је за то постојала претња кривичним прогоном.

"Сада морамо да се обратимо јер је тужилаштво у овом предмету поступало врло аљкаво и немарно", тврди Савић.

Како је прецизирао, до 2009. године се није знало да уопште постоји тајни улаз, а тада је покојни Владан Батић, који је био правни заступник породица, питао "шта се крије испод гомиле камења и зарђалих врата".

Савић је навео да им је речено да је испод трафо-станица, након чега је Батић захтевао да се она отвори, а како тврди, испоставило се да је реч о тајном улазу који је беспрекорно одржаван.

"Из тог улаза су изашле убице гардиста и вероватно су се на тај улаз вратили назад. Речи страдалог Дражена Миловановића 'изнутра, изнутра', које је упутио старијем воднику који га је питао одакле је пуцано, показују да је то учињено из тајног улаза у Топчидеру", рекао је Савић.

Он је позвао запослене у Карашу који су, како тврди, радили на одржавању тајног улаза, да "прекину завет ћутања" и кажу шта знају, а уколико је реч о војној тајни, да се скине ознака тајности.

Правни заступници ће, како је додао, поднети захтев Тужилаштву да буду саслушани запослени у Карашу који су одржавали тајни улаз, а најавио је и могућност поновног обраћања Уставном суду Србије и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Један од праних заступника породица Олгица Батић критиковала је што нико од високих државних функционера у последњих 10 година није примио очеве гардиста, а рекла је да је захтев да буду примљени још прошле године послат министру правде Николи Селаковићу и тада првом потпредседнику владе, а данас премијеру Александру Вучићу.

Говорећи о случају, она је подсетила да је ове године, на основу замолнице, Ратко Младић салушан у Хагу од стране холандског истражног судије, а у вези са смрћу дојице гардиста.

"Начин и формулација питања нису дали боље одговоре на питања која не би поставио вероватно ни бруцош Правног факултета", навела је Батићева, која је додала да је Младић навео нека имена, али и негирао своју умешаност.

Правни заступници ће, како је додала, тражити да људи које је Младић поменуо, а о чијим именима није желела да говори, буду саслушани.

Она је оценила и да се "нико није удостојио да се одмакне у предмету", због чега се поставља питање да ли је реч о селективности правде од које су изузете породице Јаковљевић и Миловановић.

Батићева је, такође, рекла да је "срамно што неки људи и после 10 година помињу да је реч о самоубиству гардиста", а на питање код кога је предмет, рекла је да он стоји код заменика вишег јавног тужиоца.

Јанко Јаковљевић, отац страдалог Драгана, оценио је да актуелна власт јако мало мисли о породицама убијених гардиста, те да тужилаштво "још тапка у месту".

Он је изразио бојазан да не дође до тога да предмет застари, а рекао је и да тужилаштво "пуних 10 година млати празну сламу".

Мајка покојног Дражена Миловановића, Биљана, навела је да "нико ништа не предузима - ни војска, ни држава", како би се растветлила смрт двојице гардиста, а додала је и да "зна да их је војска убила".

Обележавању деценије од убиства биле су и Жене у црном које су положиле венац и носиле транспарент "Никада нећемо заборавити злочину у Топчидеру".

Јаковљевић и Миловановић су погинули 5. октобра 2004. године, током служења војног рока. Први извештај војног суда навео је да се ради о убиству и самоубиству, да би касније незавнисна комисија утврдила да је неко трећи убио обојицу, што су касније потврдили и форензичари ФБИ.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хео

05.10.2014 09:32

Па ово нигдје нема. Боже ме опрости али ти родитељи ми се гаде! Чуј убио их Ратко Младић! Неку двојицу јадника да убије Младић јер се шуњао около а њих двојица ето били храбри па га постројили заједно са његовим обезбјеђењем. Па то има само међу Србијанцима! Ту двојицу јадника су сигурно убили плаћеници који су ловили Младића... имали су своје људе које су потплатили и пустили су их у касарну.... исти ти плаћеници су и убили ту двојицу јадника. Сад су ти издајници који су примили паре послали Младића у Хаг и перу љагу са себе и оптужују га јер знају да се он из Хага не може бранити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

само човек

05.10.2014 18:54

како те није срамота да тако нештђ написес, то су честити људи који само траже правду,но, и поред тога, ти желим све најбокје у том вашем БРЛОГУ с оне стране Дрине

ОДГОВОРИТЕ