Немири у Хонг Конгу

Групе демонстраната и присталица Пекинга сукобиле су се у у две најпосећеније четврти Хонг Конга. Полиција покушава да смири нереде.

Свијет 03.10.2014 | 12:30
Немири у Хонг Конгу

Сукоби су избили у четвртима Козвеј беј и Монг кок, након што су противници демонстрација почели да демонтирају барикаде и шаторе у тој области, преноси Тањуг.

Агенције јављају да је полиција поставила кордон између сукобљених група. Ројтерс јавља да је повређено неколико особа, али да нема прецизније потврде.

Пре сукоба, студентски лидери продемократских протеста у Хонг Конгу и влада дистрикта постигли су договор о састанку на коме је требало да разговарају о студентским захтевима.

Лидер дистрикта Хонг Конга Леунг Чун-јинг одбацио је захтев демонстраната да поднесе оставку, али је начинио уступак и пристао на разговаре са студентском групом, укљученом у продемократске протесте који су паралисали делове града.

"Нећу поднети оставку, јер треба да наставим да радим на организовању избора", рекао је Леунг новинарима, на конференцији одржаној неколико минута пре поноћи док је истицао рок који су му демонстранти поставили да поднесе оставку.

"Влада Хонг Конга увек је спремна да разматра политичке реформе", рекао је челник хонгконшке администрације, упозоривши да би последице остварења претње демонстраната да ће заузимати управне зграде у центру уколико њихови захтеви не буду испуњени биле "врло озбиљне".

Демонстранти су затворили центар Хонг Конга и њихове акције су, у протеклих недељу дана, биле интензивиране, укључујући блокаду комплекса владиних зграда.

Неколико десетина демонстраната покушало је јуче ујутру да блокира улаз у канцеларију лидера Хонг Конга, али полиција је поставила барикаде на оближњој раскрсници и спречила их у тој намери.

Пекинг је дао пуну подршку Леунгу, истовремено упозоравајући САД да се не мешају у унутрашња питања Кине.

"Све земље треба да поштују кинески суверенитет и то је основни принцип вођења међународних односа", рекао је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.

Претходно је амерички државни секретар Џон Кери затражио од власти Хонг Конга да "буду уздржане и поштују права демонстраната да изразе своје ставове на миран начин".

Демонстранти траже директне изборе у граду од седам милиона становника, уместо предвиђених двостепених (преко електора) и у јуну су спровели десетодневно изјашњавање на интернету уз учешће око 800.000 људи, које је званични Пекинг прогласио неважећим.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар