Nemiri u Hong Kongu

Grupe demonstranata i pristalica Pekinga sukobile su se u u dve najposećenije četvrti Hong Konga. Policija pokušava da smiri nerede.

Svijet 03.10.2014 | 12:30
Nemiri u Hong Kongu

Sukobi su izbili u četvrtima Kozvej bej i Mong kok, nakon što su protivnici demonstracija počeli da demontiraju barikade i šatore u toj oblasti, prenosi Tanjug.

Agencije javljaju da je policija postavila kordon između sukobljenih grupa. Rojters javlja da je povređeno nekoliko osoba, ali da nema preciznije potvrde.

Pre sukoba, studentski lideri prodemokratskih protesta u Hong Kongu i vlada distrikta postigli su dogovor o sastanku na kome je trebalo da razgovaraju o studentskim zahtevima.

Lider distrikta Hong Konga Leung Čun-jing odbacio je zahtev demonstranata da podnese ostavku, ali je načinio ustupak i pristao na razgovare sa studentskom grupom, uključenom u prodemokratske proteste koji su paralisali delove grada.

"Neću podneti ostavku, jer treba da nastavim da radim na organizovanju izbora", rekao je Leung novinarima, na konferenciji održanoj nekoliko minuta pre ponoći dok je isticao rok koji su mu demonstranti postavili da podnese ostavku.

"Vlada Hong Konga uvek je spremna da razmatra političke reforme", rekao je čelnik hongkonške administracije, upozorivši da bi posledice ostvarenja pretnje demonstranata da će zauzimati upravne zgrade u centru ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni bile "vrlo ozbiljne".

Demonstranti su zatvorili centar Hong Konga i njihove akcije su, u proteklih nedelju dana, bile intenzivirane, uključujući blokadu kompleksa vladinih zgrada.

Nekoliko desetina demonstranata pokušalo je juče ujutru da blokira ulaz u kancelariju lidera Hong Konga, ali policija je postavila barikade na obližnjoj raskrsnici i sprečila ih u toj nameri.

Peking je dao punu podršku Leungu, istovremeno upozoravajući SAD da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine.

"Sve zemlje treba da poštuju kineski suverenitet i to je osnovni princip vođenja međunarodnih odnosa", rekao je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri zatražio od vlasti Hong Konga da "budu uzdržane i poštuju prava demonstranata da izraze svoje stavove na miran način".

Demonstranti traže direktne izbore u gradu od sedam miliona stanovnika, umesto predviđenih dvostepenih (preko elektora) i u junu su sproveli desetodnevno izjašnjavanje na internetu uz učešće oko 800.000 ljudi, koje je zvanični Peking proglasio nevažećim.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar