Сниматељ заражен еболом

Сниматељ телевизијске компаније Ен-Би-Си, држављанин САД, који је ангажован за извештавање о епидемији еболе, инфициран је тим вирусом у Либерији и биће превезен у САД ради лечења, саопштили су представници ТВ компаније, а преноси АП.

Свијет 03.10.2014 | 10:25
Сниматељ заражен еболом

Председница "Ен-Би-Си њуза" Дебра Тернес каже да ће ТВ екипа, укључујући извештача Ненси Снајдермен, бити враћени у САД и да ће провести 21 дан у карантину "ради предострожности", преноси Тањуг.

Ово је пети држављанин САД заражен вирусом тог облика хеморагичне грознице, а први случај инфицирања новинара, преноси Ројтерс.

До сада су инфицирани лекари и хуманитарни радници. Инфицирани камерман у Либерији ради три године и извештавао је о еболи, а Ен-Би-Си га је ангажовала у уторак.

У среду су се код њега појавили симптоми обољења, после чега је одмах изолован. За сада се на молбу породице његов идентитет не саопштава, а Ројтерс наводи да је у питању тридесеттрогодишњак.

Снајдерманова, која за америчку ТВ мрежу прати медицину, уверена је да се камерман инфицирао пре него што је ангажован у екипи Ен-Би-Сија, јер обично протекне осам до десет дана до појаве првих симптома.

Према њеним речима, добро је што је инфицирани врло брзо смештен на клинику, а остатак екипе нема никакве симптоме. До сада није регистрован ниједан смртни случај пацијената допремљених у САД.

Раније је у САД довезено на лечење неколико грађана који су били у афричким државама, где су се заразили и сви се осећају боље.

Најозбиљније стање је са Томасом Ериком Данканом који је по доласку у САД из Либерије, десет дана био код куће а тек потом је хоспитализован са симптомима еболе. Лекари покушавају да утврде ко је све био са њим у контакту и четири особе су већ изоловане.

Према подацима Светске здравствене организације број жртава епидемије која влада у западноафричким земљама премашио је 3.300 - од чега је већи део у Либерији, Сијера Леонеу и Гвинеји, а инфицираних је више од 7.000.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

03.10.2014 13:48

Човјек је на жалост "колатерална штета" од вируса који су они убацили.

ОДГОВОРИТЕ