Snimatelj zaražen ebolom

Snimatelj televizijske kompanije En-Bi-Si, državljanin SAD, koji je angažovan za izveštavanje o epidemiji ebole, inficiran je tim virusom u Liberiji i biće prevezen u SAD radi lečenja, saopštili su predstavnici TV kompanije, a prenosi AP.

Svijet 03.10.2014 | 10:25
Snimatelj zaražen ebolom

Predsednica "En-Bi-Si njuza" Debra Ternes kaže da će TV ekipa, uključujući izveštača Nensi Snajdermen, biti vraćeni u SAD i da će provesti 21 dan u karantinu "radi predostrožnosti", prenosi Tanjug.

Ovo je peti državljanin SAD zaražen virusom tog oblika hemoragične groznice, a prvi slučaj inficiranja novinara, prenosi Rojters.

Do sada su inficirani lekari i humanitarni radnici. Inficirani kamerman u Liberiji radi tri godine i izveštavao je o eboli, a En-Bi-Si ga je angažovala u utorak.

U sredu su se kod njega pojavili simptomi oboljenja, posle čega je odmah izolovan. Za sada se na molbu porodice njegov identitet ne saopštava, a Rojters navodi da je u pitanju tridesettrogodišnjak.

Snajdermanova, koja za američku TV mrežu prati medicinu, uverena je da se kamerman inficirao pre nego što je angažovan u ekipi En-Bi-Sija, jer obično protekne osam do deset dana do pojave prvih simptoma.

Prema njenim rečima, dobro je što je inficirani vrlo brzo smešten na kliniku, a ostatak ekipe nema nikakve simptome. Do sada nije registrovan nijedan smrtni slučaj pacijenata dopremljenih u SAD.

Ranije je u SAD dovezeno na lečenje nekoliko građana koji su bili u afričkim državama, gde su se zarazili i svi se osećaju bolje.

Najozbiljnije stanje je sa Tomasom Erikom Dankanom koji je po dolasku u SAD iz Liberije, deset dana bio kod kuće a tek potom je hospitalizovan sa simptomima ebole. Lekari pokušavaju da utvrde ko je sve bio sa njim u kontaktu i četiri osobe su već izolovane.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj žrtava epidemije koja vlada u zapadnoafričkim zemljama premašio je 3.300 - od čega je veći deo u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, a inficiranih je više od 7.000.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

03.10.2014 13:48

Čovjek je na žalost "kolateralna šteta" od virusa koji su oni ubacili.

ODGOVORITE