Србија није регрутни центар џихадиста

Председник скупштинског одбора за контролу служби безбедности Србије Момир Стојановић каже да је допуна Кривичног законика казнама за све грађане Србије који желе да учествују у оружаним сукобима у свету веома корисна ствар јер прописује строге казне за могуће ратнике. Напомиње да Србија није регрутни центар џихадиста.

Србија 03.10.2014 | 11:00
Србија није регрутни центар џихадиста

Момир Стојановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да строге казне очекују грађане Србије који покушају да учествују или већ учествују у ратним сукобима у свету.

"Уколико појединац сам учествује у ратним сукобима у свету казне су од шест месеци до пет година затвора, ако је групно учествовање у оружаним сукобима казне су од годину до осам година", каже Стојановић и додаје да ако неко обучава или регрутује грађане за оружане сукобе прописана казна је од годину дана до десет година затвора.

Стојановић истиче и да ће се кривични законик, када буде измењен, односити и на оне грађане који се тренутно налазе на ратишту а планирају да се врате у Србију, и зато поручује грађанима који тренутно ратују у свету да се што пре врате у земљу.

Напомиње да је за сада најризичнија мисија у којој учествују наши грађни у Либану, и додаје да ће Србија пажљиво разматрати питање регрутовања џихадиста, како не би довела земљу и грађане у могућу опасност.

На тврдњу да Србија представља регрутни центар потенцијалних џихадиста, Стојановић одговара одрично и напомиње да су последње "процене да неколико десетина наших грађана учествује у оружаним сукобима" и подсећа да "то још увек није забрињавајући број".

Стојановић напомиње да агенције које регрутују ратнике за оружане сукобе нису са ових простора, али да се пажљиво прати ситуација, и да ће уколико се такве агенције и појаве, бити учињено све да се њихово деловање онемогући, закључује председник скупштинског одбора за контролу служби безбедности.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јулио

03.10.2014 11:09

Прицам ти прицу,засто онда не похапсис Криминалце,убојице по србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хд

03.10.2014 13:54

Колике Су казне добили они који су ратовали у Украини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

06.10.2014 04:49

Погинули су за Ислам, сретног лица одоше на онај свијет

ОДГОВОРИТЕ